Zedda - Alberto Zedda

Alberto Zedda u-z

dirigentAlberto Zedda, geboren in Mailand, is vooral specialist als het gaat om werk uit het begin van de jaren 1900. In Mailand studeerde hij muziek - en geesteswetenschappen. Van 1967-1969 was hij de man die verantwoordelijk was voor het Italiaanse repertoire aan der New York City Oper. Daarnaast werkte hij aan de Deutsche Oper Berlin en ook stond hij regelmatig op de bühne van de Mailänder Scala. Tijdens zijn internationale carrière als dirigent werkte hij als muziekwetenschapper aan de nieuwe opnamen van de Fondazione Rossini.

Hij is de kunstzinnig leider van de Rossini-Festivals en van de Accademia Rossiniana in Pesaro, en ook nog erevoorzitter van het Duitse Rossini-Gesellschaft. Samen met Philip Gossett zette hij de nieuwe opname van Semiramide (*Rossini) op CD.

Aan de Deutschen Oper Berlin dirigeerde Alberto Zedda in het seizoen 1961 / 1962 Madame Butterfly en Falstaff en in 1982 La Bohème. In het seizoen 2002 / 2003 was hij verantwoordelijk voor de première van Semiramide. In 2003 / 2004 leidde hij meerder concertanten uitvoeringen van Rossini`s jeugdwerk La Scala di Seta, en een speciaal concert met het koor en orkest van de Deutschen Oper Berlin, tijdens Rossini`s Stabat Mater.   

 

* Il Viaggio a Reims ( *Rossini )( Luik 21-03-2000 / Opéra Royal De Wallonie )