Humperdinck - Engelbert Humperdinck

Engelbert Humperdinck f-j

componist


* Siegburg 27-09-1854
† Neustrelitz 27-09-1921

Engelbert Humperdinck werd op 1 september 1854 in Siegburg geboren als zoon van een schooldirecteur. Al vroeg leerde hij pianospelen, en zijn talent voor compositie toonde hij al op zijn veertiende jaar. Zijn ouders wilde dat hij architectuur ging studeren, maar deze studie gaf hij op om zich toe te leggen op de muziek. Hij studeerde aan het conservatorium van Keulen tussen 1872 en 1876 (compositie, piano, cello, orgel).

In 1874 vernietigde hij de meeste van zijn jeugdwerken. Van 1877 tot 1879 studeerde hij aan de koninklijke muziekschool van München. Met geld, gewonnen, als winnaar bij meerdere wedstrijden voor componisten, en door een Mozart-studiebeurs, kon hij zich een reis naar Napels veroorloven.
Hier ontmoette hij Richard Wagner, die hij hielp met de partituur van Parsifal, voor de première in Bayreuth (1881-1882).

Hij gaf les in Parijs, Barcelona, Keulen en Mainz, waarna hij zich in Frankfurt vestigde. Hij schreef er de opera Hänsel und Gretel, die in première ging in Weimar, onder leiding van Richard Strauss. Hiermee brak hij internationaal door. Het werd meteen een succes en bezorgde hem faam en rijkdom.

Met de sprookjesopera Die Königskinder in 1910 (Metropolitan Opera in New York) behaalde hij zijn tweede grote succes. In verschillende landen, en aan verschillende instituten was hij professor. Als criticus was hij werkzaam bij de Bonner Zeitung en later bij de Frankfurter Zeitung. In 1900 verhuisde Humperdinck naar Berlijn, waar hij enige tijd les gaf en opera's componeerde. In zijn muziek maakt hij veelvuldig gebruik van volksliedjes uit Westfalen. Soms komt ook Wagners invloed tot uiting.

Engelbert Humperdinck stierf op 27 september 1921 in Neustreliz. In totaal had hij zeven opera's geschreven, theatermuziek bij stukken van Shakespeare en een aantal ballades voor zang en orkest. Hoewel Hänsel und Gretel zijn succes bepaalde, werd recentelijk ook Die Königskinder herontdekt.  

 

Opera`s  

Hänsel und Gretel
Libretto van Adelheid Wette, (zus van componist) naar het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm.
Opera in 3 aktes.
Plaats en tijd.sprookje.
Première. Weimar (Hoftheater) 23-12-1893 (dirigent, Richard Strauss)  

Die sieben Geislein (1895)  

Die Königskinder
Als melodrama i(1897)
Als opera (1910) (Metropolitan Opera in New York)  

Dornröschen (1902)  

Die Heirat wider Willen (1905)  

De Marketenderin 1914  

Gaudeamus, Szenen aus dem Deutschen Studentenleben (1919)  

Bübchens Weinachtstraum, Melodramatisch kerstspel (1906)