Il Viaggio a Reims

Il Viaggio a Reims o.jpg

Gioacchino Rossini

 

(Luik 21-03-2000 / Opéra Royal De Wallonie)

(Brussel 11-11-2005 / De Munt / La Monnaie)

Libretto van Guiseppe Luigi Balochi
Opera in een akte.
Plaats en tijd. Plombière, Frankrijk, begin 19e eeuw.
Première. Parijs. (Théâtre - Italien) op 19-06-1825   

CORINNA (Romaanse kunstenares)  sopraan
MARCHESA MELIBEA (Poolse weduwe)  alt
CONTESSA DI FOLLEVILLEsopraan
MADAME CORTESE (eigenares hotel)  sopraan
CAVALIER BELFIORE (franse officier)tenor
CONTE DE LIBENSKOF (Russische generaal)tenor
LORD SIDNEY (Engelse kolonel)bas
DON PROFONDO (letterkundige)bas
BARONE DI TROMBONOK (majoor)bas
DON ALVARO (Spaanse grande)bariton
DON PRUDENZIO (hotelarts)  bas
DON LUIGINO (neef Cont.di Folleville)bas
MADDALENA (gastvrouw van hotel)  mezzosopraan

Inhoud

Aan de vooravond van de kroning van Koning Karel X die op 20 mei 1825 in Reims plaats zal vinden, is er een samenkomst van een illuster gezelschap van voorname dames en heren uit geheel Europa in "Hotel de gouden Lelie" in het Franse kuuroord Plombière. De reislustige groep uit verschillende landen besluit gezamenlijk naar Reims te reizen om deel te nemen aan de kroningsfestiviteiten.

Het hotelpersoneel is druk bezig om het de gasten naar hun zin te maken. De gastvrouw Maddalena houdt toezicht op het personeel en zorgt ervoor dat ze hun werk goed en snel uitvoeren. Don Prudenzio, de hotelarts, vraagt Antonio, de hotelmanager, om hem het eten te laten zien dat is bereid zodat hij het kan goedkeuren. Ten slotte instrueert Madame Cortese het gehele personeel om zich volledig aan de gasten te wijden. Contessa di Folleville, een jonge vrouw uit Parijs die er altijd op staat om naar de laatste mode gekleed te gaan, wacht ongeduldig op de aankomst van haar garderobe. Haar neef Don Luigino vertelt haar dat er een ongeluk is gebeurd, en dat de koets die haar bagage vervoerde over de kop is geslagen.
Ze is ontroostbaar en overweegt haar reis naar Reims af te blazen. Maar deze verslagenheid slaat snel om in blijdschap als haar meid Modestina binnenkomt met een hoed naar de laatste Parijse mode die ze heeft kunnen redden uit het ongeluk.

Barone di Trombonok, een Duitse muziekliefhebber, heeft dit schouwspel gade geslagen en bedenkt hoe stompzinnig de wereld soms is. Hij gaat over de financiën van het reisgezelschap en wordt in zijn overdenkingen gestoord door Don Profondo, een letterkundige uit Italië, een antiekverzamelaar en een afgevaardigde van verschillende academies, die zijn aandeel van de reiskosten komt betalen. Kort daarna verschijnt Don Alvaro, een belangrijke Spanjaard in gezelschap van de Poolse Marchesa Melibea. Zij willen zich graag aansluiten bij de reizigers. Ze worden gevolgd door de jaloerse Conte di Libenskof, een Russische generaal, die Marchesa beschuldigt van ontrouw.

Een duel tussen de twee rivalen wordt verhinderd door Corinna, een kunstenares uit Rome. Zij begint over broederliefde en vrede te zingen begeleid door de harp. Haar woorden hebben een vreemde kalmerend effect op de aanwezigen en alle meningsverschillen worden vergeten. Ondertussen heeft het gezelschap nog steeds geen paarden voor de reis, en Madame Cortese begint zich af te vragen waar haar bediende Gelsomino blijft. Hij is er op uit gestuurd om paarden te vinden. Ze is ook verrast over het uitzonderlijke gedrag van nog een andere gast, de Engelsman Lord Sidney, die verliefd is geworden op Corinna, maar dit niet openlijk wil toegeven. In plaats daarvan legt hij regelmatig bloemen voor haar kamer.

Don Profondo probeert nog wat meer informatie te krijgen van Lord Sidney over bepaald Engels antiek maar krijgt geen bevredigende antwoorden van hem. Kort daarna ontmoet Profondo Corinna en haar reisgenoot Delia en belooft haar dat hij zal uitzoeken hoe laat het gezelschap zal vertrekken. Corinna blijft achter en wordt benaderd door Cavalier Belfiore, een jonge Fransman die er van overtuigd is dat hij onweerstaanbaar is. Ondanks dat Corinna zijn liefdesverklaringen hevig afwijst, is de flirter er van overtuigd dat hij haar verleid heeft. Don Profondo, die deze gebeurtenis heeft bekeken wordt door Barone di Trombonok gevraagd om een lijst te maken van de kostbaarheden van de reizigers. Als hij daarmee klaar is begint hij zich op te winden over het verlate vertrek.

Ondertussen is Contessa di Folleville op zoek naar Cavalier Belfiore en vraagt Profondo waar hij is. Ze kan haar woede amper verbergen als ze achter Belfiore's obsessie voor Corinna komt. De andere gasten zijn ondertussen ongeduldig aan het wachten op hun vertrek. Dan kondigt Barone di Trombonok aan dat Zefrino, de bode, slecht nieuws voor hen heeft. Er zijn geen paarden in het dorp en dus zal de reis afgelast moeten worden. Madame Cortese is toch snel in staat om de teleurgestelde gasten te troosten. Ze heeft een brief ontvangen uit Parijs. Er komen grote feesten in de stad, ter ere van de terugkomst van de koning. Contessa di Volleville nodigt spontaan iedereen uit bij haar in Parijs en ze besluiten er de volgende dag per koets naar toe te gaan. Een groots banket wordt georganiseerd in de tuin met het geld dat ze voor de reis hadden bedoeld. De nodige voorbereidingen beginnen direct.

Marone di Trombonok, een muziekliefhebber en een geboren vredestichter, probeert de ruzie te sussen die is ontstaan tussen Marchesa Melibea en Conte di Libenskof over Don Alvaro.
De Conte heeft spijt van zijn jaloerse gedrag en het paar herenigt zich. De hoteltuin is versierd voor het banket en Antonio en Maddalena zijn klaar met de voorbereidingen. Het banket begint met een performance door een groep reiskunstenaars, die door Barone di Trombonok op het laatste moment zijn uitgenodigd. De barone stelt voor dat ieder van de reizigers een toast uitbrengt volgens de traditie van hun vaderland. Corinna wordt gevraagd of ze een stuk wil improviseren en stemt daar in toe.
De gasten stellen verschillende thema's voor maar uiteindelijk kiezen ze voor "Charles X , koning van Frankrijk". Als Corinna aan het einde komt van haar lofzang op de monarchie sluit de rest van het gezelschap zich bij haar aan en samen zingen ze ter ere van Frankrijks nieuwe koning. 

(Luik 21-03-2000  / Opéra Royal De Wallonie)

ALBERTO ZEDDA  dirigent
ANTOINE BOURSEILLERregie & decor
ALEXANDRE DE DARDELdecor  
ROSALIE VARDAkleding
ROBERTO VENTURIlicht
Bezetting 
ANNE-CATHERINE GILLETCorinna (sopraan)
ANNA MARIA DI MICCOCorinna (alt)
FELICIA FILIPContessa di Folleville (sopraan)
ROSSELLA RAGATZU  Madame Cortese (sopraan)
OANA ANDRAMaddalena (mezzosopraan)
INGE DREISIGDelia (sopraan)  
CHRISTINE SOLHOSSE  Modestina (mezzosopraan)
JEAN - LUC VIALACavalier Belfiore (tenor)
MARIO ZEFFIRIConte de Libenskof (tenor)  
NICOLAS CAVALLIERLord Sidney (bas)
MARCO DI FELICEDon Profondo (bariton)
OLIVIER GRANDBarone Trombonok (bas)
MARC BARRARDDon Alvaro (bariton)  
LÊONARD GRAUSDon Prudenzio (bas)  
FRANK CASSARDDon Luigino (bas)
PATRICK DELCOURAntonio (bariton)
STEPHEN LAIRDGelsomio (tenor)
LAURENCE MUKENDILa muse de Corinna
YUN BIAU LINLe Roi des Singes

(Brussel 11-11-2005 / De Munt / La Monnaie) 

RANI CALDERON / CARLO RIZZIdirigent
LUCA RONCONIregie
GAE AULENTIdecor  
GIOVANNA BUZZIkleding
GUIDO LEVIlicht
PIERS MAXIMkoor
Bezetting 
ANNA RITA TALIENTOCorinna (sopraan)
SILVIA COLOMBINIContessa di Folleville (sopraan)
RENA GRANIERIMadame Cortese (sopraan)
GIOVANNA DONADINIMaddalena (mezzosopraan)
ROSA BRANDAODelia (sopraan)  
BEATA MORAWSKAModestina (sopraan)
DANIELE ZANFARDINOCavalier Belfiore (tenor)
MAXIM MIRONOVConte de Libenskof (tenor)  
JOAN MARTÍN ROYOLord Sidney (bas)
DENNIS SEDOVDon Profondo (bas)
ANDREA PORTABarone Trombonok (bas)
GABRIELE NANIDon Alvaro (bariton)  
FRANCESCO VERNADon Prudenzio (bas)  
MARC COULONDon Luigino (bas)
PIERRE DOYENAntonio (bariton)
JOHN MANNINGGelsomio / Zefirino (tenor)
DANIELA PINILa Marchesa Melibea

Productie van Rossini Opera Festival, Pesaro