Versweyveld - Jan Versweyveld

Jan Versweyveld.jpg

licht


Jan Versweyveld geboren in 1958 volgde zijn opleiding aan het Sint Lucasinstituut in Brussel en aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Samen met Ivo Van Hove behoorde hij in de jaren tachtig tot de oprichters van de Vlaamse Theatergroepen Akt/Vertikaal en van de Toneelproducties De Tijd. Zij behoorden tot de meest opvallende theatermakers in de lage Landen.

In 1990 werd hij vaste scenograaf van het Zuidelijk Toneel in Eindhoven. In 2001 werdh hij hoofd scenografie en huisontwerper van de Toneelgroep Amsterdam. Hij werkte mee aan o.a. Angels in Amerika, Kreten en Gefluister, Rocco en zijn broers, Antonioni-project, La Voix humaine en Zomertrilogie.

Als gastdocent was hij verbonden aan de Rietveld Academie en medeoprichter van de opleiding scenografie in Antwerpen. Hij ontwierp de belichting en toneelbeeld voor de meest uiteenlopende theaterproducties. Dit waren klassieke- (Sofokles, Euripides, Shakespeare en Marlowe) en hedendaagse werken, (Williams, O`Neill, Camus, Mauriac, Genet en Sontag).

Zijn oeuvre omvat toneel, dans (ROSAS) en opera. Lulu en de Ring des Nibelungen bij de Vlaamse Opera, I due Foscari bij de Munt, Fidelio in L`Opera Palais Garnier en De Zaak Makropulos, en La Clemenza di Tito en Iolanta bij de Nederlandse Opera.

Naast zijn samenwerking met Ivo van Hove en Anna de Keersmaeker werkte hij met verschillende internationale regisseurs, waaronder Johan Simons en Pierre Audi.

In New York ontving hij de Bessie Award voor zijn scenografie van Drumming Live, en voor Hedda Gabler werd hij bekroond met een OBIE Award. In 2008 ontving hij samen met Ivo van Hove de Prosceniumprijs.
 
* Idomeneo (*Mozart)(Brussel 03-04-2010 / La Monnaie)