Viotti - Marcello Viotti

Marcello Viotti.jpg

dirigent

 
Marcello Viotti is geboren in Vallorbe (Zwitserland) op 29-06-1954.
In Lausanne studeerde hij piano zang en cello. Zijn eerste ervaring als dirigent had hij in Gent als leider van `Camarata Romana` het door hem opgerichte blazersensemble. Enkele jaren hierna richtte hij het Internationaal Jeugdorkest op van Italië. Hij won In San Remo ( Italië )de eerste prijs bij het Gino - Marinuzzi-concours (1982).

Al op zijn dertigste was hij al kapelmeester van het Teatro Reggio di Torini. Daarna werktte hij als artistiek directeur aan de Luzerner Oper. In 1990 wordt hij voor vier jaar algemeen muziekdirecteur in Bremen. Van 1991 tot 1996 is hij chef - dirigent van het Symphonieorchesters des Saarländischen Rundfunks.

Sinds het seizoen 1996 / 1997 is Viotti een van de drie hoofddirigenten van het MDR-Sinfonieorchester Leibzig. Vanaf 1998 is hij chef - dirigent bij het Münchner Rundfunkorchesters.
Hij staat bekend om temperamentvol en tot in detail musiceren, en om zijn gevarieerde muziekkeuze. Dit kon men in het bijzonder ervaren door de succesvolle concert - reeks "Paradisi Gloria", waarmee hij het publiek kennis liet maken met de geestelijke muziek uit de 19e eeuw. Een nieuw hoogtepunt in zijn carrière is zijn directeurschap aan het Gran Teatro La Fenice (Venetie) in januari 2002. Maar ook de producties en gastoptredens aan de Bayerischen Staatsoper, aan de Operahuizen van Berlin, Zürich, Hamburg, München, Brüssel, Parijs en Mailand brachten hem naambekendheid. Als zijn grootste voorbeeld noemt hij de dirigent Wolfgang Sawallisch.

 

* Il Trittico - Il Tabarro (*Puccini) (Brussel 20-12-1997 / De Munt / La Monnaie)
* Il Trittico - Suor Angelica (*Puccini) (Brussel 20-12-1997 / De Munt / La Monnaie)
* Il Trittico - Gianni Schicchi (*Puccini) (Brussel 20-12-1997 / De Munt / La Monnaie)(samen uitgevoerd)