Anastassov - Orlin Anastassov

Orlin Anastassov

bas


De bas Orlin Anastassov, in 1976 geboren in Rousse (Bulgarije), groeide op in een familie van operazangers. Al op zeer jonge leeftijd begon hij aan zijn zangopleiding bij Georgi Deliganev. Hij werkte 2 jaar in het Operahuis in zijn geboortestad. Toen hij negentien was vertolkte hij de rol van Il Rê in Aïda, zijn operadebuut. In het seizoen 1998/1999 zong hij in Wiesbaden Ramfis, wederom in Aïda, in Dusseldorf als Ferrando in Il Trovatore, en in Sofia als Philippe II in Don Carlos. Tijdens het Operalia-concours van Placido Domingo in 1999 behaalde hij een prijs en werd daarop uitgenodigd in de Scala van Milaan waar zijn eerste rol die van Basilio was in Il Barbiere di Siviglia o.l.v. Riccardo Chailly.

In 2000 debuteerde hij in de Arena's van Verona, in de Wiener Staatsoper met Aïda, en in Covent Garden met La Battaglia di Legnano (*Verdi). Daarna zong hij in het Teatro Real van Madrid in La Sonnambula, in Berlijn in Aïda, en in Rome en Karlsruhe in Norma. Ook leverde hij zijn bijdrage aan het Requiem van Verdi o.l.v. Riccardo Chailly in Parijs, Toulouse, Amsterdam, Milaan en  tijdens het festival van Spoleto. In Monte-Carlo zong hij o.l.v. Georges Prêtre. Met Sir Colin Davis en de London Symphony stond hij op de bühne in Benvenuto Cellini en L'Enfance du Christ (*Hector Berlioz), in  Roméo et Juliette en in Les Troyens (*Berlioz). In Trieste maakte hij zijn debuut in La Bohème met Daniel Oren.

Vele rollen volgden. Iin Hamburg zong hij in Rigoletto, op Mallorca in I Puritani, in Malaga in Ernani, in Frankfurt in Il Barbiere di Siviglia en in Covent Garden in Attila. In Puerto Rico en Washington werkte Orlin Anastassov mee aan een gala met Placido Domingo, en in Parma behaalde hij een groot succes met zijn vertolking in Macbeth. In 2004 was hij opnieuw in de Scala met Turandot, in Covent Garden met Simon Boccanegra en in Parijs met Il Trovatore. Veel waardering kreeg hij voor zijn vertolking in I Vespri Siciliani in Ferrara, en ook voor zijn vertolking (o.l.v. Chailly) van Verdi's Requiem op de festivals van Brescia en Bergamo en in Genua.

Onlangs zong hij Il Trovatore in Parijs, Nabucco in Genua en Ernani in Vigoleno. In het seizoen 2004/2005 stonden op zijn repertoire, I Vespri Siciliani (Palermo), Attila (Rome), Roméo et Juliette (Napels), Simon Boccanegra (Cagliari), La Bohème (Orange), Ernani (Mallorca), Faust (Monte-Carlo), La Forza del Destino (Avignon, Toulouse en San Francisco), en het Requiem van Verdi (Lipsia, Londen en New York). In La Monnaie debuteerde hij met de rol van Ramfis. 
 

* Aïda (*Verdi)(Brussel 12-10-2004 / De Munt / La Monnaie)(Ramfis opperpriester)(bas)
 
* Ernani (*Guiseppe Verdi)(Luik 01-10-2015 / Opera Royal de Wallonie Luik)