Tsjaikovski - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.jpg

componist


* 7 mei 1840 Votkinsk Viatka
† 6 november 1893 St. Petersburg

Rusland (Stijlperiode, Romantiek). Tsjaikovski' s vader was directeur van een metaalgieterij en leider van het technologische instituut in Sint-Petersburg. Tot zijn tiende jaar groeide Tschaikovsky op tussen vijf broers en zussen. Al in zijn jeugd kwam zijn depressieve aard naar voren. De eerste muzikale indrukken kreeg de kleine Pjotr van een zogenaamd Orchestrion, een reusachtige speeldoos die een heel orkest kon nabootsen en die zijn vader van een van zijn reizen had meegebracht.

Toen hij tien jaar was woonde hij een uitvoering bij van Don Giovanni (*Mozart) en schreef hier later over. De muziek van Don Giovanni was de eerste waarvan ik helemaal ondersteboven was. Ik raakte ervan in extase en ontdekte de sleutel tot de sfeer van pure schoonheid. Door Mozart ben ik mijn leven aan muziek gaan wijden. Dat hij op veertienjarige leeftijd zijn moeder verloor werd door hem als zeer tragisch ervaren.

Zoals de meeste kinderen uit dit kroostrijke gezin, werd hij naar de opleidingsschool voor ambtenaren gestuurd. In 1859 kreeg hij dan ook een functie aan het ministerie van justitie. Tussendoor had hij, zij het erg onregelmatig, nuttige lessen meegepikt in piano, zang en muziektheorie. In 1854 begon hij met zijn eerste composities. Van de nationalistische groep van componisten die toen in Rusland bestond is hij nooit lid geweest.

In 1863 neemt hij ontslag als staatsambtenaar en schrijft zich in voor de cursussen van het Conservatorium te Sint-Petersburg, bij Rubinstein en Zaremba. Voor zijn cantate die hij als afsluiting schreef kreeg hij in 1866 een zilveren medaille. In 1865 werdt hij in het nieuwe Conservatorium van Moskou benoemd tot leraar muziektheorie, en een jaar later verschenen zijn eerste grote werken. De eerste opera in 1869 en zijn eerste symfonie in 1868.

Hij was heel even getrouwd met de 28 jarige Antonia Miliukova (1877) en probeerde zo zij homoseksualiteit te onderdrukken. De grootste vergissing van zijn leven. Dit liep echter niet goed af, na 6 weken scheidde hun wegen. Zijn vrienden vonden haar een domme intrigante en nymfomaan. Tsjaikovski kreeg hierdoor een zenuwinzinking. Antonia werd later in een inrichting werd opgenomen.

Pjotr schrijft als muziekcriticus, componeert Romeo en Julia en krijgt steeds meer tegenzin in het lesgeven. Hij neemt ontslag als leraar, zoekt en vindt de invloedrijke bescherming van Nadesjna von Meck en van de Tsaar Alexander II van Rusland, die hem een jaarlijkse toelage geeft. Ook onderneemt hij een concertreis. In totaal schrijft hij tien opera`s, waarvan er zes gebaseerd zijn op Poesjkin. In Jevgeni Onegin verwijst hij enigszins naar zichzelf (over een mislukt huwelijk met een jonge vrouw die zich aan hem opdringt ondanks zijn homoseksualiteit).

Hij is niet in staat zijn inkomen te beheren, en wordt op de koop toe mensenschuw. In 1887 dirigeert hij voor het eerst eigen werk, en vertoeft nu minstens de helft van het jaar in het buitenland. De geestdrift waarmee hij daar als kunstenaar ontvangen werd, kon zijn verbittering en het gebrek aan waardering in eigen land niet verdrijven, en in een neerslachtige bui drinkt hij moedwillig door cholera besmet water. Na vier dagen sterft hij op 6 november 1893.

In Europa werd Tschaikovsky beschouwd als de meest Westerse der Russen, en hij stond als dusdanig enigszins buiten de nationale school van de "groep van vijf".    

 

Opera's

De Vojevode ( De Gouverneur )
Libretto naar een toneelstuk de droom op de Wolga van Alexander Ostrovski.
Opera
Plaats en tijd
Premiére 1869
Dit werk werd slecht ontvangen en na vijf opvoeringen vernietigde Tsjaikovski de partituur.  

Undine ( niet uitgevoerd )  

Romeo en Julia
LIbetto naar een toneelstuk van William Shakespeare
Opera
Plaats en tijd
Premiére Moskou xx-03-1969
Het eerste grote meesterwerk van Tsjaikovski, dat ondanks de slechte ontvangst in Moskou later veel succes had in heel Europa  

Jevgeni Onegin ( Eugen Onegin )
Libretto van Pjotr Tsjaikovski en Konstantin Sjilovski, naar de roman in de verzen van Alexander Poesjkin.
Lyrische Opera in 3 aktes.
Plaats en tijd. St Petersburg, op het landgoed van Mad. Larina, in de jaren 20 van de 19e eeuw. 
Première. Moskou ( klein theater ) op 29-03-1879.               
Première. Eerste officiele uitvoering. Moskou ( Bolsjoi Theater ) op 23-04-1881.  

De maagd van Orleans 1881  
Libretto
Opera
Plaats en tijd 

Mazeppa
Libretto van Victor Boerenin en Pjotr Tsjaikovski, naar het gedicht `Poltawa` van Alexander Poesjkin.
Opera in 3 aktes ( 6 tonelen )
Plaats en tijd. Oekraïne begin 18e eeuw. 
Première. Moskou ( Bolsjoi Theater ) op 15-02-1884.  

Tserevitsjki ( Vakoela, de smid ) 1876  
Libretto
Opera
Plaats en tijd 

De tovenares 1887  
Libretto
Opera
Plaats en tijd 

Pique Dame ( de Schoppenvrouw )
Libretto van Modest ( broer van de componist ) en Pjotr Tsjaikovski gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Alexander Poesjkin.
Opera in 3 aktes ( 7 tonelen )
Plaats en tijd. St-Petersburg, eind 18e eeuw. 
Première. St-Petersburg ( Mariinski Theater ) op 19-12-1890. 

Jolanta 1892
Libretto van Modest Tsjaikovski ( broer van de componist )  naar het drama van `König Renés Tochter` van Hendrik Hertz. Lyrische opera 1 akte.
Plaats en tijd. De Provence, 15e eeuw. 
Première. St-Petersburg ( Mariinski Theater ) op 18-12-1892.