Schwab - Roland Schwab

Roland Schwab.jpg

regie


Deze Muziektheater-regisseur werd geboren op 23-12-1969 in Saint-Claud (Parijs). Hij groeide op in München waar hij Duitse letterkunde en natuurkunde studeerde. In1992 ging hij naar het Musiktheater-regie in Hamburg, waar hij les kreeg van Götz Friedrich. Al tijdens zijn studie werkte hij als assistent aan de Hamburgische Staatsoper, de Deutsche oper Berlin en aan het Zücher Opernhaus. Zo werkte hij samen met o.a. Götz Friedrich, Harry Kupfer en Ruth Berghaus.

In 1996 sloot hij zijn studie af in Forem Hamburg met de theater-opera Le Roi Berenger (*Heinrich Sutermeister)(première 22-07-1985). Van 1998 to 2002 was hij regie-assistent aan het Meininger Theater, en werd daar in 2002 hoofdregisseur. Hier verzorgde hij de regie van Cosi fan tutte en Le Nozze di Figaro.

Sinds 2003 wekt hij als zelfstandig regisseur aan o.a. het Theater Münster La Vie Parisienne, het Theater Freiburg Lucia di Lammermoor, het Niederbayerischen Landestheater Orlando Furioso (*Antonio Vivaldi) het Theater Biel Solthurn Orlando (*Handel), het Muziektheater in Revier, Gelsenkirchen Aida, het Tiroler Landestheater, Innsbruck Romeo and Julia, het Landestheater Linz Manon, het Anhaltischen Theater Dessau Un Ballo in Maschera, de Oper Dortmund The Rake`s Progress.

Aan de Deutschen Oper Berlin was zijn samenwerking met Christian Baier belangrijk. Samen waren zij daar in 2006 verantwoordelijk voor het project Mozart-Fragmente. Aan de Deutschen Oper regiseerde hij Tiefland (*Eugen d´Albert) en Don Giovanni.

Roland Schwab woont in Hannover met zijn vrouw (de Georgische mezzosopraan Khatuna Mikaberidze) en hun zoon.

* La Sonnambula (*Bellini)(Bonn 21-10-2011/Oper der Stadt Bonn)