Leoncavallo - Ruggiero Leoncavallo

Ruggiero Leoncavallo.jpg

componist


* Napels 08-03-1858
† Montecatini 09-08-1919

Leoncavallo werd in Napels geboren, als zoon van een politieambtenaar. Hier studeerde hij compositie bij Lauro Rossi, en daarna literatuur aan de universiteit van Bologna. Hij begon als librettist en werkte mee aan Manon Lescaut (*Puccini). Zijn eerste pogingen als componist en librettist waren geen succes. Leoncavallo raakte onder de indruk van Wagner onder wiens invloed hij zijn eerste opera Chatterton componeerde. Hij reisde als pianist in cafe`s heel Europa door en later ook Egypte.

Toen hij de uitgever Guilio Ricordi leerde kennen, die hem de opdracht gaf voor een opera stopte hij met dit rondtrekkende leven. Van een hierna geplande trilogie, Crepusculum geïnspireerd op Wagners Ring voltooide hij alleen I Medici, het eerste deel. Een opera die weinig gewaardeerd werd. De sfeer en inhoud van de opera Cavaleria Rusticana van een andere Italiaanse componist, (*Mascagni) gaven hem de inspiratie voor de opera I Pagliacci. Hiermee begon zijn wereldcarriëre.

Nadat de Metropolitan opera in New York in 1893 Cavaleria Rusticana en I Pagliacci samen op zijn affiche plaatste zijn deze twee opera`s onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De première en volgende uitvoeringen van zijn opera La Bohème waren minder populair als het gelijknamige werk van Puccini. Zijn latere opera`s werden wel gunstig ontvangen, maar alleen I Pagliacci, zeker met Caruso in de titelrol werd bekend. Hij was de eerste componist die zich serieus interesseerde voor opnames op de grammofoonplaat. Hiervoor schreef hij het wereldberoemd geworden lied Mattinata, opgenomen met Caruso in 1904.   

 

Opera`s  

Chatterton (1876)  

I Pagliacci (1892)
Libretto van Ruggiero Leoncavallo.
Drama met proloog en 2 aktes.
Plaats en tijd. Montalto in Calabrië, op 15 augustus Maria-hemelvaart. tussen 1865 en 1870.
Premiere.Milaan (Teatro dal Verme) op 21-05-1892 
Wordt meestal samen opgevoerd met (Cavalleria Rusticani) (*Mascagni)  

I Medici (1893)  

La Bohème (1897)  

Zazà (1900)  

Il Rolando (1904)  

Maia (1910)  

Malbruk (1910)  

Zingari (1912) (zigeuners)  

Goffedo Mameli (1916)  

Edipo Re (1920)  

Prometeo
(niet gepubliceerd en niet opgevoerd)    

andere werken

Operettes 9  

Liederen  

Pianomuziek  

Koormuziek

Orkestwerken