Veselka - Stefan Veselka

Stefan Veselka


dirigent

 

Stefan Veselka, is familie van de componist Leoš Janáček. Zijn ouders waren Tsjechisch, maar hij werd in 1968 in Stavanger (Noorwegen) geboren. Zijn studie piano volgde hij aan het Mozarteum te Salzburg (1986) en aan de Hochschule der Künste te Berlijn (1988). Stefan Veselka had talrijke solo-optredens als pianist en kamermuziekoptredens in Europa, Japan en de Verenigde Staten.

Bij verschillende nationale- en internationale pianocompetities viel hij in de prijzen, o.a bij de Europese pianocompetitie in Luxemburg, de Internationaler Beethoven pianowedstrijd in Wenen en de Artur Schnabel wedstrijd voor piano te Berlijn. In 1988 won hij de Shell-prijs. Hij werkte samen met bekende orkesten en dirigenten tijdens festivals en in grote concerthallen waaronder Berliner Philharmonie, Musikverein Wien en Bridewater Hall.

Als dirigent kwam hij in meerdere operahuizen en concerthallen in verschillende landen en steden zoals Berlijn, Karlsruhe, Manchester en Stuttgart. Ook verleende hij zijn medewerking aan opnamen, met werk van Prokofjev (1992), Debussy, Lutoslawsky, Weber en Valen. In 2004, het Dvořák-jaar, nam hij voor NAXOS de complete pianowerken op van deze componist. Hij kreeg hiervoor de Classical Internet Award 2004. In het seizoen 2003/2004 was hij assistent van de GMD aan de Schleswig-Holsteinischen Landesbühnen. Vanaf het seizoen 2004/2005 is hij pianist en dirigent aan het Baadischen Staatstheater Karlsruhe.

Tijdens zijn dirigentenstudie werkte hij als waarnemend dirigent in operahuizen en bij concerten in verschillende landen, en steden zoals Berlijn, Bremerhaven, Brno, Flensburg, Karksruhe, Manchester, Osnabrück, Ulm en Stuttgard. Hij heeft intussen al een groot aantal opera`s gedirigeerd, o.a. Don Giovanni, Werther, Aïda, L`elisir d`amore, Tosca en Lohengrin.

In 2007 oogste hij veel lof voor zijn leiding bij de succesvolle productie van Rusalka van de Opera Zuid in Maastricht. Hierna werd hij regelmatig gevraagd als gast-dirigent, in 2008 voor La Fille du Regiment, in 2010 voor Hänsel und Gretel en in 2011 voor L`elisir d´amore. Bij deelname aan de Culture capital of Europe dirigeerde hij het Shell-Gala in Stavanger in 2008.

Hoogtepunt in 2011 was de productie van Katja Kabanova, onder de regie van Harry Kupfer en zijn debuut in het concertgebouw Amsterdam met het Brabants Filharmonisch Orkest. In 2012 Katja Kabanova tijdens het Janáček-Festival in Brno, de nieuwe productie van Mefistofele, Don Giovanni, Tosca, Die Verkaufte Braut en het Orlando Festival.

 

* Rusalka (Dvořák)(Eindhoven 15-03-2007 / Stadsschouwburg)(Opera Zuid)


* L`Elisir d`Amore (Donizetti)(Eindhoven 22-05-2011 / Stadsschouwburg)(Opera Zuid)


* La Fille du Regiment (Donizetti)(Düsseldorf 27-03-2020 / Oper am Rhein)(afgelast vanwege corona griep)