Mazcewski - Winfried Mazcewski

Winfried Mazcewski.jpg

koor


Winfried Mazcewski studeerde grafische kunsten en compositie en legde zich daarna toe op kerkmuziek en nieuwe muziek.

Rolf Liebermann nam hem aan als repetitor bij de Hamburgse Staatsoper. In 1975 werd hij benoemd tot koordirigent bij de Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf) en werd hij docent aan het Robert Schumann Instituut eveneens in Düsseldorf.

Van 1988 tot 2006 was hij artistiek leider van het koor van de Nederlandse Opera en van meerdere locale ensembles, waaronder tot voor kort van het Toonkunstkoor Amsterdam. In 1997 werd hij muzikaal leider aan de Opera Studio Nederland. Naast zijn werk aan de Nederlandse Opera was hij ook nog koordirigent van de Osterfestspiele in Salzburg. Niet lang geleden werd hij benoemd als erelid van de Vereniging Vrienden van de Opera.

Maczewski leidde achttien jaar lang het koor van de Nederlandse Opera, maar als hij eind juni 2006 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt neemt hij afscheid van het belangrijkste operabedrijf in Nederland. Echt stoppen wil hij niet. Hij blijft als muzikaal leider verbonden aan de Opera Studio Nederland.

Zelf zegt hij
"Ik heb een droom die ik wil realiseren met jonge zangers uit heel Europa. In Salzburg deed ik ervaring op  met een Europees Festival Koor, dat op aandringen van Claudio Abbado heb gevormd voor het Paasfestival Europa. Europa heeft een artistiek profiel nodig, niet alleen op politiek en economisch gebied. Behalve de eenheid van Europa moet ook de rijkdom van de kunst tot uitdrukking worden gebracht. Met zulke zaken ben ik bezig als ik aan pesioen denk".

* Idomeneo (*Mozart)(Brussel 03-04-2010 / La Monnaie)