Faggiani - Martino Faggiani

Martino Faggiani

koor


Martino Faggiani werd geboren in Rome. Na studies piano, klavecimbel en compositie aan het Conservatorium Santa Cecilia van zijn geboortestad, legde hij zich toe op het diregeren van tal van vocale ensembles. In 1992 werd hij assistent van Norbert Balatsch in de Accademia di Santa Cecilia. Hij werkte mee aan alle producties van deze instelling en leidde er meermaals de uitvoeringen van voorstellingen.

Hij werkte er met Claudio Abbado, Rinaldo Alessandrini, Rudolf Barshai, Fabio Biondi, Myung-Whun Chung, Daniele Gatti, Gianluigi Gelmetti, Enrique Mazzola, Kent Nagano, Daniel Oren, Georges Prêtre, Claudio Scimone, Giuseppe Sinopoli en Vladimir Spivakov. Daarnaast leidde hij ook het Coro giovanile di Santa Cecilia, een koor dat werd opgericht door Bruno Cagli.

Vanaf 2000 is hij dirigent van het koor van het Teatro Regio in Parma, hij is ook regelmatig gastdirigent van o.a. het Chœur de Radio France in Parijs, het Belcantokoor bij het Reatefestival in het Italiaanse Rieti. Andere dirigenten waar hij mee samenwerkt zijn Bruno Bartoletti, Colin Davis, Rafael Frühbeck de Burgos, Ricardo Muti en Youri Temiekanov.

CD opnames van Faggiani zijn o.a. Assassinio nella Cattedrale (Pizzetti) voor de Deutsche Grammophon, de opera`s Ernani en Macbeth (*Verdi) en Marino Faliero (*Donizetti).
Ook succesvol was zijn medewerking aan Œdipus Rex (*Stravinsky) Aïda in het Teatro San Carlo te Napels, en Novea de infinito laudes (*Henze) en Juditha triumphans (Vivaldi) o.l.v. Allessandro De Maschi.
In de Munt deed hij het voorwerk voor Norma, Nabucco, Macbeth, de Messa Requiem, La Bohème, Don Quichotte (*Massenet), Les Huguenots (*Meyerbeer), Œdipe (Enescu), Cendrillon (*Massenet), Otello en Il Trovatore.

 

* Lucrezia Borgia (*Donizetti)(Brussel 23-02-2013 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)