Kovalik - Balázs Kovalik

Balázs Kovalik.jpg

regie


Balázs Kovalik is geboren in Budapest en studeerde regie aan de Bayerische Theaterakademie in Munchen. Ook regisseerde hij in het Prinzregententheater bij o.a. Bluebeards Castle (*Bartok), een uitvoering die ook in het Operahuis in Cairo werd vertoond. Turandot leidde hij in het National Theatre Szeged, aan de Hongaarse Staats Opera en aan de Opera Bergen in Noorwegen.

Aan het Staatstheater Schwerin had hij de regie bij Eugen Onegin, een productie waarmee hij later naar het Miskolc Operafestifal en nar de Hongaarse Staats Opera in Budapest ging. Bij het Budapest Spring Festifal werkte hij mee an de `Mozart-Maraton` met de Da Ponte Opera`s.

In september 2007 werd hij artistiek directeur van de Hongaarse Staatsopera in Budapest. Bekend is zijn bewerking van Elektra (*Strauss), Fidelio (*Beethoven), en Xerxes (*Handel). Sinds 1997 geeft hij les aan de Franz Liszt Musikacademy in Budapest. In februari 2010 had hij zijn debuut aan de Bayerische Staatsoper Munchen met de wereldpremière van de opera Tragödie des Teufels (*Peter Eötvös). In mei en juni 2010 regisseerde hij Kat`a Kabanova.

* Káta Kabanova (*Janácek)(Bonn 05-06-2010 / Oper der Stadt Bonn)