Negrin - Francisco Negrin

Francisco Negrin

regie


Geboren in Mexico-City op 05-06-1963.
Hij is de zoon van de Spanjaard Francisco Negrin Diaz en de Grieks-Hawaiiaanse Catharina Maggioros en de achterkleinzoon van Juan y Lopez, president van de tweede Spaanse Republiek. Op negenjarige leeftijd verhuisde de familie van Mexico naar het familie-huis in Antibes (Frankrijk). Na zijn studie aan het middelbaar Lycéum in Antibes begon hij aan de University in Aix-en-Provence met een opleiding literatuur en film. En aan het concervatorium van Aix-en-Provence volgde hij zanglessen en kwam zo in contact met de opera.

In het seizoen 1982/1983 werkte hij mee aan het Aix-en-Provence Festival als regie-assistend. Hier kwam hij in contact met François Rochaix die zijn mentor en leermeester werd. Samen werkte zij o.a. aan de productie van de Ring Cyclus in de Seattle Opera. Rochaix stelde hem voor aan Gerard Mortier die hem voor twee seizoenen (1984 tot 1986) inhuurde als regie-assistent bij De Munt in Brussel. Na zijn tijd in Brussel vertrok hij naar Londen waar zijn carrière als zelfstandig regisseur begon.

De laatste 20 jaar had hij de regie over minstens 40 opera`s. Enkelen daarvan zijn Don Carlos (*Verdi) in de Victoria State Opera Melbourne (augustus 1992), Les Contes d`Hoffmann in Sydney (september 1996), Norma in het Grand Théâtre in Geneve (september 1999) en dezelfde opera in Barcelona (februari 1999), Fidelio in Antwerpen (oktober 2002), I Puritani in De Nederlandse Opera Amsterdam (februari 2009) en Alcina (*Handel) in de Norwegion Opera Oslo (januari 2014).

Francisco Negrin woont sinds 2003 in Barcelona.

 

* Idomeneo (*Mozart)(Essen 14-12-2014 / Aalto Musiktheater Essen)