Pos - Reier Pos

Reier Pos.jpg

decor / licht


Reier Pos, geboren in 1958 studeerde in 1986 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten voor de afdeling architectonische vormgeving. Hij ontwierp voor diverse theaters de interieurs en meubels, maar zijn passie lag meer bij het ontwerpen van decors en licht voor theatervoorstellingen. Zijn werk als decor- en lichtontwerper verraad zijn architectonische achtergrond. Kenmerkend voor hem is de vormgegeven ruimte, waardoor een ruimte wordt geschapen die de sfeer van de voorstelling ondersteunen en inhoudelijk versterken. Door de combinatie van het decor- en lichtontwerp ontstaat er een eenheid.

Daarnaast produceerde hij enkele zelfstandige producties, met als hoogtepunt Office 2000, een productie, waarbij het publiek, hangend aan een kraan aan de buitenkant van het stadhuis inzicht kreeg in de nagespeelde werkelijkheid binnen. Ook licht- en architectuur blijft hem boeien. Met een laser-project in Den Haag werd door hem de architectuur van het Spui plein benadrukt.

Pos werkte o.a. voor het RO theater, Toneelgroep Hollandia, het Internationaal Danstheater, het Nationaal Toneel, Opera Zuid (voor de opera Rusalka), Theater Compagnie, Theater het Amsterdamse Bos en het Alba Theaterhuis. Sinds 2009 is hij als docent decor en lichtontwerp verbonden aan de Hogeschool voor Kunsten in Amsterdam. Voor De Appel ontwierp hij het decor en het licht van Bacchanten, en samen met Jookje Zweedijk de kostuums van deze voorstelling.


* Rusalka (Dvořák)(Eindhoven 15-03-2007 / Stadsschouwburg)(Opera-Zuid)