Wilson - Robert Wilson

Robert Wilson

regie / decor / lichtRobert Wilson is geboren in Waco (Texas). Hij studeerde aan de University of Texas en aan het Brooklyn's Pratt Institute, waar hij belangstelling kreeg voor architectuur en decor. Hij had schilderlessen met George McNeil in Parijs en later werkte hij met de architect Paolo Solari in Arizona. Wilson loopt al meer dan dertig jaar voorop in de vernieuwing van toneel, opera en vormgeving. Naast beeldend kunstenaar, auteur en ontwerper is hij regisseur van zo'n honderd theaterstukken, opera's, balletten, films en videoproducties.

In het begin van de jaren zestig trok Wilson naar New York waar hij al snel verzeilt raakte in het Avantgarde Theater. Zijn opera Einstein on the Beach (1976), die hij samen met Philip Glass maakte, werd één van de mijlpalen uit het muziektheater van de 20e eeuw. Robert Wilson is een graag geziene gast in De Munt / La Monnaie. Hij nam de verzorging op zich van, The Black Rider (1991), Snow on the Mesa (1996) de Martha Graham Dance Company, Time Rocker (1997) Monsters of Grace (1998) en samen met Philip Glass en Poetry (2000).

Hij kwam weer terug in het muziektheater en creëerde in een prachtige sfeer, I la Galigo (Ik Claudius) en Butterfly. The Tempation of Saint Anthony was zijn nieuwste bijzondere muziek - theater productie, over fantasieën zonden en de verleiding. Wilson werkte in deze productie samen met Bernice Johnson Reagon, oprichtster van de populaire swingende Afro - Amerikaanse groep 'Sweet Honey in the Rock'. Wilson en Reagon belichtten in dit filosofische spektakel de conflicten tussen lichaam en geest en goed en kwaad, teneinde oplossingen te vinden voor de verdeelde wereld waarin wij leven. Iedere zomer ontwikkelt Robert Wilson nieuw theaterwerk, samen met een internationale groep artiesten die hij uitnodigt in zijn Watermill Center, een veelzijdig kunstlabaratorium in Oost Long Island, New York.  
 

* Aïda (*Verdi)(Brussel 12-10-2004 / De Munt / La Monnaie)