Vandevorst - A.F. Vandevorst (An Vandevorst & Filip Arickx)

Vandevorst - A.F. Vandevorst (An Vandevorst & Filip Arickx)

kledingMen zou denken dat het om één persoon gaat, maar het betreft hier een duo, een echtpaar. AF zijn de initialen van Filip Aricks (*1971) en An Vandevorst (*1968). Zij gebruiken haar familienaam in het embleem van hun bedrijf dat in 1998 is gesticht. De twee hebben elkaar op de Antwerpse Academie leren kennen. Zij zaten in hetzelfde studiejaar en studeerde allebei af aan de modeafdeling in 1991.

Tot 1997 was An de eerste assistente van Dries Van Noten, terwijl Filip tot 1997 zijn modieuze sporen als stylist en ontwerper verdiende bij meerdere Belgische modemerken o.a. bij Bikkembergs. Van 1997-2000 geeft An les aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie. In het Antwerpse stadhuis geven zij in 1998 elkaar het jawoord. Zij winnen dan ook de prestigieuse prijs `Venus de la Mode`, wat en grote belofte inhoudt. In 1999 en 2000 hebben zij een contract voor het realiseren van de ledercollectie van Ruffo Research in Italië. Ook ontvangen zij in 2000 een uitnodiging van Anna Wintour om naar New York te komen voor een party van Vogue ter ere van jong talent en priken ook in Vogue.

In 2001 is er werk van beiden te zien in het Metropolian Museum van New York, in 2002 verzorgen zij de theater-kleding voor Vec Makropoulos (*Janácek) voor de Nederlandse Opera in Amsterdam en meerdere opdrachten voor het ontwerpen van theater-kleding volgen.

In 2003 is de start van de shoenenlijn Fetish. In 2004 krijgen zij een jaarcontract voor het tekenen van de Allegri-lijn. Zij tekenen een bijzondere leren hoes voor het champagnelebel Piper Heidsick en zijn zij aanwezig in de Maligh Muses-expo van MoMu. De eerste show in Rusland en in 2005 hebben zij een tweede show in Rusland. In het Antwerpse MoHu wordt de vijftiende collectie van A.F. Vandevorst en curatorscip van Katharina Prospekt getoond.

In 2006 lanceert A.F. Vandevorst de lingerielijn "Nightfall", en in 2008 vieren zij tien jaar A.F. Vandevorst. Om alles compleet te maken ontwerpen zij ook juwelen laarzen en tassen.


* Le Duc D`Albe (*Donizetti)(Gent 02-06-2012 / Vlaamse opera)