Audi - Pierre Audi

Piierre Audi

regie


Geboren in Beiroet (1957). Frans-Libanese opera-, toneel-, en filmregisseur, woont nu in Amsterdam. Zijn jeugd bracht hij door in Libanon en Parijs en hij studeerde geschiedenis in Oxford.

Een van de meest vooraanstaande centra voor hedendaagse muziek en dans, het "Almeida Theatre" in Londen werd in 1979 door hem opgericht. Audi regisseerde er verschillende theater- en operaproducties van hedendaagse componisten en toneelschrijvers. Pierre Audi is sinds 1988 artistiek directeur van de Nederlandse Opera, en werkte hier samen met de beeldend kunstenaars Jannis Kounellis, Georg Bselitz en Karel Appel. Zijn opera-werk varieert van heel oud tot heel nieuw en van heel populair tot minder bekende werken. Zijn regie en artistiek leiderschap tonen zijn durf en vindingrijkheid.

Voor de Nederlandse Opera regisseerde hij o.a. de Monteverdi-Cyclus, Il Ritorno d`Ulisse in Patria, Il Combattimento di Tancredi e Clorinda, L`Incoronazione di Poppea en L`Orfeo. De opera`s Mitridate re di Ponto, Il rè Pastore, Die Zauberflöte en La Clemenza di Tito van Mozart, en van Wagner Der Ring des Nibelungen. Ook debuteerde hij aan de Bayerische Staatsoper München, het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, de Suntory Hall in Japan, bij de Dresdner Musikfestspiele en in het Drottningholm Slottsteater.

In 2001 had hij zijn debuut als film-regisseur met en verfilming van Canticles I en II (deel van V Canticles) van Benjamin Britten. Tevens kreeg hij in 2001 de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs voor zijn werk als opera-regisseur en artistiek leider van De Nederlandse Opera. Maar liefst 100.000 gulden. De zeer prominente positie die De Nederlandse Opera in de operawereld heeft verworven is voor een groot deel aan hem te danken. Bovendien heeft hij met zijn eigen werk in Nederland invloed op de hele theaterwereld. In 2003 werd de opera Alcina van Händel (in Zweden) een groot succes en werd later in 2005 in Nederland opgevoerd.

Voor zijn activiteiten bij het Almeida Theatre kreeg hij o.a. de Leslie Boosey Award en voor de ensceneringen van de werken van Shakespeare en van de Monteverdi-opera`s bij DNO ontving hij de Prijs van de Kritiek. Van de Vrienden van de Opera ontving hij de Prix d`Amis.

Pierre Audi werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, en tot Chevalier de la Légion de la Légion d`Honneur. Sinds 2005 is hij artistiek directeur van het Holland Festival. Naast de regie van Zoroastre verzorgde hij de mise-en-espace bij die producties Hymne Mondiale, uitgevoerd door het Schönberg Ensemble en het programma Kurtág 80 jaar, een verzameling van werken van György Kurtág ter ere van het geboortejaar van de meester. Daarna  Les Salons Russes, een Eur-Fuel project rondom Sjostakovitsj en de opera Lady Macbeth van Mtsensk.


* Orlando (*Georg Friedrich Händel)(Brussel 28-04-2012 / La Monnaie)