Carsen - Robert Carsen

Robert Carsen

regie & licht


Robert Carsen werd geboren in Canada. Aanvankelijk studeerde hij toneel aan de Bristol Old Vic Theatre School. Regie bracht hem daarna naar de Glyndebourne Festival Opera, waar hij werd onderscheiden met de Carl - Ebert - Award. Sindsdien leidt hij operaproducties voor alle grote operahuizen, zoals aan de Metropolitan Opera, Mefistofele, (*Arrigo Boito) en Eugen Onegin. Aan de Milaanse Scala Dialogues des Carmélites, (*Francis Poulenc). Bij de Parijse Opera leidde hij Les Contes d`Hoffmann, Manon Lescaut, Lohengrin, Nabucco. Bij de Wiener Staatsoper Die Frau ohne Schatten, (*Verdi) en Jérusalem. Ook aan de Nederlandse Opera, de Vlaamse Opera, de operahuizen van Genève, Zürich, München, en Bordeaux regiseerde hij, en aan de Welsh National Opera, de Scottish Opera, de Opera North en de Canadian Opera.

Na zijn productie van A Midsummer Night's Dream, (*Britten) waar hij talrijke prijzen voor kreeg, oogste hij succes bij het Festival Aix-en-Provence, met Semele, (*Georg Friedrich Händel) Die Zauberflöte, en Orlando. In Keulen leidde hij de Verdi - Shakespeare - Cyclus Macbeth, Falstaff, Otello.
In 1996 werd hij benoemd tot Chevalier des Artes et des Lettres, en tevens onderscheiden met de Grand Prix de la Presse Musicale Internationale.

Robert Carsen regiseerde in september 2000 met groot succes de musical The Beautiful Game van (*Andrew Lloyd Webber). Samen met Patrick Kinmonth werkte hij aan de regie van Der Ring des Nibelungen,  Das Rheingold en Die Walküre en Siegfried (2002). 
 

* Tosca (*Puccini)(Antwerpen 06-02-1996 / De Vlaamse Opera)  

* Siegfried
(*Wagner)(Keulen 29-10-2004 / Bühnen der Stadt Köln)  

* Semele (*Händel)(Gent 13-12-2005 / Vlaamse Opera)  

* Mitridate Rè di Ponto (*Mozart)(Brussel 11-11-2007 / De Munt /  La Monnaie)(+ licht)
 
* Madama Butterfly (*Puccini)(Antwerpen 08-11-2009/ Vlaamse Opera Antwerpen)

* La Bohème (*Puccini)(Düsseldorf 03-10-2010 / Deutsche oper am Rhein)