Bieito - Calixto Bieito

Calixto Bieito

 


regie

 
De regisseur Calixto Bieito (Catalonië, Spanje) studeerde Spaanse Filologie (taal en letterkunde) en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Barcelona.
Daarnaast volgde hij lessen aan de Tarragona Drama School en het Institut del Teatre te Barcelona.
De werken; The Life and Death of King John, A Midsummer Night's Dream, The Tempest, Hamlet, King Lear, Brechts Galileo Galilei, Lorca's La Casa de Bernarda Alba, Horvaths Kasimir und Karoline en Calderón de la Barca's La vida es sueño, maakte hij geschikt voor het toneel.
Vanaf 1996 is hij actief als operaregisseur bij Europese operahuizen en festivals.
Zijn debuut maakte hij met de zarzuela (1) La verbena de la Paloma (*Tomás Bretón Hernández) in het Teatro Tivoli Barcelona.
Later volgden Pierrot Lunaire (*Schönberg) in het Teatre Lliure Barcelona, Il Mondo della Luna voor Opera Zuid, Carmen voor Festival Castell de Peralada en Opera Zuid, Così fan tutte in de Welsh National Opera en Un Ballo in maschera in het Gran Teatre del Liceu Barcelona, het Det Kongelige Teater en het English National Opera.
Voor Festival Grec te Barcelona regisseerde hij Die Dreigroschenoper.
De spraakmakende productie van Don Giovanni bracht hij naar de Staatsoper Hannover, de English National Opera en het Gran Teatre del Liceu.
Voor de Staatsoper Hannover regiseerde hij Il Trovatore, La Traviata, Cavalleria Rusticana / Pagliacci en Wozzeck. In de Oper Frankfurt Manon (*Massenet), Macbeth, Die Entführung aus dem Serail, en voor de Komische Oper Berlin Madama Butterfly.
Don Carlos regiseerde hij in Theater Basel. Calixto Bieito is artistiek leider van het Teatre Romea te Barcelona en zakelijk leider van Compania Nacional de Teatro Clásico te Madrid.
 

*  Il Mondo Della Luna (*Haydn) (Eindhoven 20-03-1999 / Stadsschouwburg / Opera Zuid)

*  Carmen (*Bizet) (Eindhoven 19-05-2007 / Stadsschouwburg / Opera Zuid)
 
(1)
Zarzuela is een Spaanse opera - of operettegenre ontstaan aan het begin van de 17e eeuw, vergelijkbaar met de Franse Opéra - Comique en het Duitse Singspiel.
Er zijn twee hoofdvormen;
*  De barok zarzuele, de vroegste stijl 1630-1750
*  De romantische zarzuele 1850-1950.