Faveyts - Tijl Faveyts

Tijl Faveyts

bas


Studeerde aan het Concervatorium te Brussel bij Dina Grossberger, en aan de Universität für Musik in Wenen bij Ralf Döring en Robert Holl. Van 2005 tot 2012 was hij lid van het ensemble van de Opera van St. Gallen in Zwitserland.

In 2006 kreeg de toen 26 jarige bas Tijl Faveyts internationale bekendheid toen hij bij het Festival Aix-en Provence gestalte gaf aan de rol van Sarasto in Die Zauberflöte, (geleid door de dirigent Daniel Harding). Vaak kwam hij als gast aan het Theater Hof, Pfalztheater Kaizerslautern, de Vlaamse Opera, het Grand Théâtre de Luxembourg, de Wiener Festwochen, Theater an der Wien, de Munt in Brussel, het Concertgebouw Amsterdam, de Nederlandse Opera Amsterdam, de Staatsoper Stuttgard en de Israeli Opera Tel Aviv.

Faveyts zong o.a. de rol van Sarastro in Die Zauberflöte, Raimondo in Lucia di Lammermoor, Don Alfonso in Cosi fan Tutte, Dokter in Wozzeck, Sparafucile in Rigoletto, Comte des Grieux in Manon Lescaut, Don Basilo in Il Barbiere di Siviglia, Zuniga in Carmen, Don Pasquale in Don Pasquale, Gremin in Eugen Onegin en Commendatore in Don Giovanni. Dit alles o.l.v. veel bekend dirigenten.

Ook op het concertpodium liet hij van zich horen. o.a. in de Matthäus- en Johannes Passion (Bach), de Messiah (Handel) het Requiem van Mozart, Die Jahreszeiten (Haydn) en Winterreise (Schubert).

Vanaf het seizoen 2012/2013 is hij vast verbonden aan het Aalto-Theater Essen. Als gast kwam hij opnieuw naar de Opera Amsterdam voor de rol van König in Der Schatzgraber (*Frans Schrekeren) als Nachtwaker en Foltz in Die Meistersinger von Nürnberg. In de Munt in Brussel als Don Apostolo in Lucrezia Borgia, in St Gallen als Sarastro in Die Zauberflöte en als Sparafucile in Rigoletto. In november 2012 debuteerde hij in de USA in Berkeley, Los Angeles en New York als Dokter in Wozzeck in een concerttournee met de Londen Philharmonia o.l.v. Esa-Pekka Salonen.
 


* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 28-01-2012 / De Munt / La Monnaie)(soldaat1)(bas)

* Lucrezia Borgia (*Donizetti)(Brussel 23-02-2013 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)(Don Apostolo Gazella)(bas)