Friede - Stefanie Friede

Stefanie Friede f

sopraan 

De Amerikaanse sopraan Stefanie Friede is de laatste jaren een veelgevraagd soliste bij de grote operahuizen in Europa en de Verenigde Staten. Zij maakte haar debuut aan de Wiener Staatsoper als Mimi in (*Pucini`s) La Bohème. Dit debuut werd vervolgd door de succesvolle vertolking van de titelrol in Madame Butterfly van (*Puccini) aan de Staatsopera van Berlijn en bij de opera van Gothenburg.

Als Marguerite zong zij in Faust (*Gounod)  bij de Opéra de Bastille in Parijs. Bij de Opera North in Engeland vertolkte zij Jenûfa in de gelijknamige opera van (*Janácek). In de Verenigde Staten zong zij oa Lisa in Piqué Dame (*Tsjaikovski) Toska in (*Puccini`s) gelijknamige opera en in (*Verdi`s) Ballo in Maschera. Bij de Vlaamse opera in Antwerpen zong zij de afgelopen seizoenen hoofdrollen in de Puccini-cyclus van regisseur Robert Carsen.

Zij vierde triomfen als Minni in La Fianciulla del West  en Giorgetta in Il Tabarro. Eerder zong zij bij de opera van Rome Chrysothemis in Elektra van (*Richard Strauss), Toska in Duisburg en Madame Butterfly  in Düsseldorf.

Ook op het concertpodium is zij zeer actief. Zij werkte met dirigenten als Riccardo Muti en Leonard Bernstein en gaf een groot aantal concerten met de tenor Francisco Araiza. Gedurende de zomer van 1996 had zij een tournee door Japan met het NHK Symfonie Orchestra Tokio. In november 1996 gaf zij met het Münchener Rundfunkorchester een concert voor de Bayerische Rundfunk, een Puccini-concert dat live werd uitgezonden in Duitsland  Oostenrijk en Zwitserland.

In 1998 was Stefanie Friede in Die Fledermaus in Duisburg te horen. Daarnaast zong zij wederom Minni in La Fianciulla del West ditmaal bij de opera van Zürich o.l.v. Riccardo Chailly, Giorgetta in Il Tabarro in Hamburg onder regie van Harry Kupfer en Jenûfa in Düsseldorf. In december 1998 zong zij  tijdens de Kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Riccardo Chailly Giorgetta in Il Tabarro.  

*  Maria Stuarda (*Donizetti)(Eindhoven 12-11-1997 / Stadsschouwburg)(Nationale Reisopera)(Elisabetta) (sopraan)  

*  Les Contes d`Hoffmann (*Offenbach)(Antwerpen 19-02-2000 / De Vlaamse Opera)(Guilietta)(sopraan)