Monteverdi - Claudio Giovanni Antonio Monteverdi

Claudio Monteverdi

componist


* Cremona 15-05-1567
† Venetïe 29-11-1643


Claudio Monteverdi was een Italiaanse componist, dirigent en in beginsel werkzaam als violist en zanger. In zijn tijd was hij een groot en geëerd musicus. Zijn werk duidt de overgang aan van renaissance naar barokmuziek.
Na een lange periode, waarin zijn werk niet werd uitgevoerd, is het nu weer volop te zien. Monteverdies opera' s worden nu algemeen erkent als gewaardeerde hoogtepunten, waarmee de canon van de Westerse opera begint.


Monteverdi was de oudste zoon van een apotheker.  Ook zijn jongere broer Giulio Cesare Monteverdi (1573-1630) was werkzaam als musicus. Monteverdi kreeg begon zijn opleiding als koorleider van de Domkerk in Cremona. Hier studeerde hij muziektheorie en compositie, speelde viool en zong in het koor. Al op 15jarige leeftijd gaf hij zijn eerste muzikale publicatie uit. (Sacrae Cantiunculae in 1582). Op 20jarige leeftijd publiceerde hij - een in die tijd voor jonge componisten verplichte verzameling - een werk uit, dat bestond uit vijfstemmige madrigalen. Later volgden er nog 8 andere boeken.

In 1590 trad hij in dienst van de Hertog Vincenzo I Gonzaga 1 van Mantua. Aanvankelijk als violist (vedelaar)en daarna als huiscomponist. tweemaal begeleide hij de Hertog op zijn reizen naar Oostenrijk, Hongarije (1595)en Vlaanderen (1599).
In Mantua trouwde hij met de zangeres Claudia Cattaneo. Het was een gelukkig huwelijk, In 1607 werd Claudia ernstig ziek. Zij ging naar haar schoonvader in Cremona om te genezen, maar ondanks alle beste medische behandelingen stierf zij op 10 september 1607.  Zij werd begraven in S. Nazaro, en Monteverdi bleef achter met 2 zoontjes. Hij was ontroostbaar. emotioneel kwam hij er nooit bovenop en in 1632 werd hij priester.

De opvolger van Hertog Vincenzo I Gonzaga, (1912) Francesco hield hem niet in dienst. Monteverdi solliciteerde daarom met succes naar de functie van de pas daarvoor overleden Giovanni Gabriele aan de Domkerk San Marco in Venetië.
De frisheid en originaliteit van zijn creatieve werk behield hij tot op hoge leeftijd.
 

opera' s  

La Favola d ' Orfeo (1607)
(Het verhaal van Orpheus en Euridice)
Libretto. van Alessandro Striggio jr.. Zoals verteld in de Astromonia van Hyginus. (bedoeld als opluistering van het jaarlijkse carnaval van Mantua)
Drama musica. Proloog en 5 aktes
Plaats en tijd. Tracië, mytische tijd.
Première. Mantua (Palazzo Ducale) op 24-02-1607. 

Il Ritorno d ' Ulisse in Patria (1641)
(het verhaal van de terugkeer van Odysseus)
Libretto. van Giacomo Badoaro, naar de Odyssee van Homerus
Opera. Drama Musica
Plaats en tijd. Ithaca, mytische tijd
Première. Venetië (Teatro di San Cassiano)

L' Incoronazione di Poppea (1642)
(Over Sabina Poppaea en Keizer Nero)(wordt gezien als hoogtepunt van Monteverdi ' s Oeuvre)
Libretto. van Giovanni Francesco Busenello
Opera. Musicale (met tragische en komische elementen)
Plaats en tijd. Rome, rond 62 na Chr. ten tijde van Koning Nero.
Première. Venetië (Teatro di SS. Giovanni e Paolo)

andere werken

Madrigalen (1587-1651)
negen bundels, de laatste postuum.
Uitgegeven in 2 verzamelingen. (1610) Vespro della Beata Vergine (de Mariavespers)
Ontstaan van 1607-1610