L' Incoronazione di Poppea

Sabina Poppaea

Claudio Giovanni Antonio Monteverdi


(De kroning van Poppea)
(Over Sabina Poppaea en Keizer Nero)(wordt gezien als hoogtepunt van Monteverdi ' s Oeuvre)

(Aken 07-10-2017 / Theater Aachen)

 

Libretto. van Giovanni Francesco Busenello
Opera. Musicale (met tragische en komische elementen)
Plaats en tijd. Rome, rond 62 na Chr. ten tijde van Koning Nero.
Première. Venetië (Teatro di SS. Giovanni e Paolo)Personen

Fortuna (godin van het geluk) sopraan
Virtu (de deugd) sopraan
Amore (de liefde) sopraan
Poppea (Romeinse courtisane) sopraan
Nerone (Nero - Keizer) counter tenor / sopraan
Ottavia (Keizerin) mezzosopraan
Ottone (vroegere minaar van Poppea) bariton
Seneca (filosoof) bas
Drusilla (min van Ottavia) sopraan
Arnalta (min van Popea) alt
Lucano (hofdichter) tenor
Pallade sopraan
Mercurius bas
Venere (beul) sopraan
   

Inhoud

In de Proloog betwisten de Fortuin, de Deugd en Amor elkaar de almacht over goden en mensen. Amor wint en belooft nog die dag te laten zien hoe ver zijn invloed reikt.

In de Opera is de Romeinse keizer Nero verliefd op de courtisane Poppea; hij wil haar tot vrouw nemen en zijn wettige echtgenote Ottavia verstoten. Nero's leermeester Seneca acht deze plannen moreel en politiek verwerpelijk en moet zijn tegenstand met gedwongen zelfmoord bekopen. De wanhopige Ottavia besluit Poppea te laten vermoorden en dwingt Othone, Poppea's voormalige geliefde, door middel van chantage om de aanslag te volbrengen. Othone roept hierbij de hulp in van Drusilla, die hij destijds voor Poppea verlaten heeft. Verscheurd door liefde en wrok besluipt Othone, gehuld in Drusilla's mantel, de slapende Poppea. De moord wordt echter verijdeld door Amor, die belooft ervoor te zorgen dat Poppea diezelfde dag nog tot Keizerin wordt gekroond. Drusilla, wier mantel herkend is, wordt opgepakt en naar Nero gebracht, die haar scherp ondervraagt. Om Othone te beschermen neemt zij alle schuld op zich. Als Othone dit hoort, vertelt hij de ware toedracht. Othone wordt verbannen, en als beloning voor de door haar betoonde trouw mag Drusilla hem vergezellen. Nero heeft nu een goede rede om Ottavia te verstoten en verbant haar voorgoed uit Rome. Poppea wordt tot Keizerin gekroond, en in een euforisch slot-duet bezingen Nero en Poppea hun liefde.Proloog
Liefde regeert de wereld.
Tot die conclusie komen Fortuna (fortuin), Virtù (deugd) en Amore (liefde), die heftig discussiëren over wie van hen de grootste invloed heeft op de mens.

Akte I
Het is nog vroeg in de ochtend. Ottone komt thuis en verlangt ernaar om zijn geliefde Poppea te zien. Maar als hij naar binnen wil gaan wordt hij tegengehouden door twee soldaten van de Keizer Nerone.  Nerone is hem voor geweest en deelt het bed met Poppea.
De soldaten hebben commentaar op de politieke toestand. Zij concluderen dat persoonlijk welzijn gaat boven algemeen welzijn. Zij zijn niet blij met de liefde van Nerone voor Poppea. Het kost hun de nachtrust die zij zo hard nodig hebben,
Binnen betovert  Poppea de Keizer met haar erotische kunsten. Na het tedere afscheid van Nerone waarschuwt haar min haar. Nerone zou onberekenbaar zijn en en in de omgang met deze man zal zij uiterst voorzichtig moeten zijn. Als zij echter hoort dat Nerone wil scheiden van Ottavia voelt zij zich gelukkig. Zij droomt ervan Keizerin te worden. Der dienstmaagd van Ottavia raadt haar aan om de ontrouw van haar echtgenoot te vergeten en haar aan dacht te richten op een andere man. Voor Ottavia is dit geen oplossing.
Seneca, wil haar troosten met zijn filosofische beschouwingen. Hij merkt op dat haar noodlot haar deugdzaam heeft gemaakt.

Weer alleen overpeinst Seneca het leed van de gekroonde hoofden. Hij roept Nerone, zijn vroegere leerling ter verantwoording vanwege zijn schandalige relatie met Poppea. Naar aanleiding hiervan verbreekt de keizer hun jarenlange vriendschap. Bij hun volgende ontmoeting haalt Poppea Nerone over om Seneca te laten doden.
Ottone probeert zijn liefde voor Poppea te vergeten en hij laat zich troosten door zijn vroegere minnares Drusilla, de dienstmaagd van Ottavia.

Akte II

De Hemelse bode Mercurio verkondigt Seneca dat zijn dood al snel te verwachten is. Via een kapitein krijgt hij van Nerone het bevel. Dood door zelfmoord.
Na zijn dood vraagt Nerone aan Lucano om een liefdeslied te zingen.
Ottone voelt dat hij nog steeds van Poppea houdt, maar Ottavia dwingt hem om verkleed als vrouw Poppea te doden. Hij neemt Drusilla in vertrouwen en zij is bereid haar kleding aan hem uit te lenen.
In haar tuin voelt Poppea zich reeds Keizerin en zij zegt blij te zijn dat Seneca dood is. Arnalta waarschuwt haar voor haar enorme carrièrezucht en zingt haar met een liedje in slaap. De slapende Poppea wordt door Amore bewaakt. Hij verhindert zo de moordaanslag. Poppea ontwaakt en ziet "Drusilla"  met een mes over haar heen staan. Drusilla (Ottone dus) vlucht.

Akte III

Drusilla, die zich verheugd op het einde van Poppea wordt gearresteerd wegens poging tot moord en naar Nerone gebracht. Uit liefde voor Ottone neemt zij de schuld op zich, maar hoewel hij handelde in opdracht van Ottavia bekent hij de aanslag en wordt verbannen., samen met Drusilla en Ottavia.
Ottavia zegt Rome vaarwel en in de stad wordt Poppea tot Keizerin gekroond. Arnalta is vanaf dan de min van de Keizerin en zij verheugt zich op haar maatschappelijke vooruitgang.
Amore kroont Poppea als de godin van de schoonheid op aarde. Hij, Amore heeft dus gewonnen. Aan het slot bezingen Poppea en Nerone hun wederzijdse liefde en aanbidding.
 

(Aken 07-10-2017 / Theater Aachen)

JUSTUS THORAU dirigent
JARG PATAKI regie
PIA GREVEN decor
SANDRA MÜNCHOW kleding
CHRISTIV LANG dramaturg
bezetting
OWEN WILLETS Ottone
KATHARINA HAGOPIAN Ottavia
RICCARDO ANGELO STRANO Nero (counter tenor)
SUZANNE JEROSME Poppea
EVA NESSELRATH Amalta
WOONG - JO CHOLSeneca
JELENA RAKICDrusilla (sopraan)
SANJA RADISICNutrice
PATRICIO ARROYOLiberto
SOETKIN ELBERSValetto
JULIE VERCAUTERENDamigella
PATRICIO ARROYOLucano
PAWEL LAWRESZUKLittore
Litore / Lictor)(beul)(bas)
SOETKIN ELBERSAmor
ANNE - AURORE COCHETFortuna
JULIE VERCAUTERENVirtu