Lady Macbeth aus Minsk

Lady Macbeth aus Minsk.jpg

Dmitri Shostakovitsj     

 
(Katerina Izmajlova)

 
(Brussel 26-01-1999 /De Munt / La Monnaie)

Libretto van Dmitri Shostakovitsj en Alexander Prejs, naar de gelijknamige vertelling van Nikolai Leskov.
Opera in 4 aktes, (9 scènes)
Plaats en tijd. Russisch stadje, in en rond een molenhuis en een Siberisch gevangenkamp, omstreeks 1860-1870 
Première. eerste versie. St-Peterburg (Maly-Theater) op 22-01-1934.               
                   
Tweede versie onder de naam (Katerina Izmajlova).
Moskou (Stanislavski - Nemirovitsj - Dansjenko - Muziektheater) op 08-01-1963 (26-12-1962 ?)  

KATERINA IZMAJLOVA (vrouw van Zinovi) sopraan
BORIS IZMAJLOV (haar schoonvader / koopman)bas
ZINOVI IZMAJLOV (haar echtgenoot)tenor
SERGEJ (werkman bij Izmajlov)tenor
AKSINJA (kokkin bij Izmajlov)sopraan
PRIESTERbariton
POLITIEMANbariton
SONJETKA (dwang arbeidster)alt


Inhoud

Akte I
Katerina is vijf jaar getrouwd en is het beu in het huis van haar schoonvader. Haar man Zinovi stelt vlak voor zijn vertrek naar het land een nieuwe werkman aan, Sergej. Omdat deze Sergej Katerina`s kokkin pest, is zij woedend op hem en wil hem een pak slaag verkopen. Maar in plaats daarvan gaat zij een worstelwedstrijd met hem aan. Als Boris, haar schoonvader onverwacht terugkeert vindt hij hen samen op de grond. Voor hem is het duidelijk dat hun gedrag van seksuele aard is en hij dreigt hen zijn zoon alles te vertellen. Als Katerina gaat slapen hoort zij niet lang daarna Sergej op haar deur kloppen en zonder al teveel weerstand te bieden laat zij zich verleiden.
Akte II
Boris die net een wandeling maakt en langs het raam van Katerina `s slaapkamer loopt krijgt in de gaten wat daar gebeurt. Als Sergej probeert weg te sluipen grijpt hij hem en geeft hem zweepslagen, en sluit hem daarna op. Hij stuurt een boodschapper naar Zinovi, die onmiddellijk naar huis komt. Katerina heeft spijt van wat is voor gevallen. Zij brengt Boris een bord champignons waardoor zij rattengif heeft gedaan. Als Boris neervalt, pakt ze de sleutel af van de ruimte waar Sergej gevangen zit.
De priester die bij Boris langs komt is net op tijd om te horen dat Boris zijn schoondochter ervan beschuldigt dat zij hem wil vergiftigen. Er is echter niemand die deze aanklacht serieus neemt. Later liggen Katerina en Sergej samen in bed wanneer zij horen dat Zinovi thuis komt. Sergej verstopt zich snel, maar als Zinovi zijn riem in de kamer ontdekt is hij woedend en slaat zijn vrouw ermee. Dan komt Sergej tevoorschijn, en samen met Katharina doden zij Zinovi en verstoppen zijn lichaam in de kelder.
Akte III
Na enige tijd besluiten Katerina en Sergej te gaan trouwen. Onder de aanwezigen op het trouwfeest is er een dronken boer die op zoek gaat naar meer alcohol. Hij breekt de kelder open en tot zijn schrik ontdekt hij daar het lichaam van Zinovi in verre staat van ontbinding. Hij waarschuwt de politie. Omdat de politiemannen niet op het huwelijksfeest waren uitgenodigd voelen zij zich beledigt, en aarzelen dus niet om het feest te onderbreken om bruid en bruidegom te arresteren.
Akte IV
Samen met een andere groep veroordeelden zijn Sergej en Katerina op weg naar een nieuwe gevangenis in Siberië. Mannen en vrouwen zijn gescheiden, maar Katerina wil Sergej zien en koopt de wacht om. Maar Sergej heeft er genoeg van. Hij wil haar niet meer zien en wijst haar af. Zijn voorkeur gaat nu uit naar de jongere Sonjetka. Sonjetka wil dat Sergej haar kousen cadeau geeft en op een handige manier weet hij de kousen van Katerina te bemachtigen en geeft ze aan Sonjetka. Katerina is woedend. Ze wordt door de andere gevangenen uitgelachen en vernederd. Ze duwt haar rivaal in de rivier en springt er daarna ook zelf in. Niemand doet moeite om hen te redden. De gevangenen krijgen het bevel om door te lopen.  


(Brussel 26-01-1999 / De Munt / La Monnaie)