Prins - David Prins

David Prins.jpg

regie

David Prins (Nederlandse regisseur), studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag cello en muziektheater-regie. Als regie-assistent werkte hij o.a. samen met Harry Kupfer, Peter Mussbach, Gian-Carlo Del Monaco, Peter Sellars, Boris Pokrovski, Brigitte Fassbaender, Alfred Kirchner, Erik Vos en Pierre Audi. Zij werkten samen voor de Toneelgroep Baal, Opera Forum, De Nederlandse Opera, Opera Zuid, De Nationale Reisopera, Opera aan het Spui, Theater im Pfalzbau Ludwigshafen, The New Israeli Opera, Tel Aviv en de Staatsopera van Tatarstan.

In het seizoen 1995/1996 debuteerde hij als zelfstandig regisseur in Duitsland aan het Staatstheater Braunschweig met La Traviata gevolgd door Tosca in 1997. In België (1998) regisseerde hij Die Entführung aus dem Serail en Don Giovanni, later ook uitgevoerd in het Concertgebouw te Amsterdam. Daarna (1999) Otello in het Tiroler Landestheater te Innsbruck. In 2001 regisseerde Prins de succesvolle Nederlandse première van Les Mamelles de Tirésias (*Poulenc).

In Rusland, Denemarken, Nederland en België werd zijn enscenering van Le Nozze di Figaro uitgevoerd. Hierna volgde The Fairy (* Purcell) voor het festival Les Opéras d'été in Bretagne; zijn Franse debuut. Ook had Prinsde regie over "Contact", een Menotti-project van de Rotterdamse Schouwburg, Marthe, een nieuw werk van Willem Dragstra (nederlandse tournee), Oberto, de eerste opera van Verdi, "Arab Nights", een geënsceneerd concert van Holland Symfonia en MTV-Television in het Concertgebouw te Amsterdam en Lady Macbeth aus Mtsensk, (*Sjostakovitsj) aan de opera te Innsbruck.

Als Gastdocent muziektheater realiseerde hij verschillende producties met studenten van de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Maastricht en Dresden, en was hij gastdocent aan de toneelschool in Maastricht.   


* Rusalka (Dvořák)(Eindhoven 15-03-2007 / Stadsschouwburg)