Sturminger - Michael Sturminger

Michael Sturminger.jpg

regie


Woonachtig en geboren in Wenen (1963). Sturminger studeerde aan de universiteit voor Musik und Dartstellende Kunst in Wenen bij Harald Zusanek draaiboek en drama, en bij Axel Corti regie. Hij werkt sinds 1990 als vrij regiseur en auteur.

Hij houdt zich bezig met toneel, opera en operette, maar legt zich meer en meer toe op filmmuziek en TV. Hij werkte o.a. voor het Opernhaus Zürich, het Mariinsky Theater in St. Petersburg, Theater an der Wien, die Wiener Staat- und Volksoper en de operahuizen in Graz, Keulen, Wiesbaden, Wuppertal, Krefeld en Mönchengladbach. Ook was hij te gast bij de festivals Wien Modern en de Bregenzer en Salzburger Festspielen.

Michael Sturminger nam de regie op zich van meerdere opera`s van Mozart, operettes van Strauss en werk van hedendaagse muziektheater. Hiernaast gaat zijn werk voor de film gewoon door. In 2004 kreeg hij voor zijn eerste bioscoopfilm "Hurensohn" verschenen bij internationale festivals, zijn eerste en tevens meerdere prijzen.

In 2008 verscheen "Malibran Rediscovered" een film-documentaire over Cecilia Bartoli`s reizen in de sporen van de zangeres Maria Malibran, en een concertfilm van de actrice., "The Barcelona Concert". In 2008 schreef hij bovendien voor het Muziektheater-project "The infernal Comedy" de tekst voor de hoofdvertolker en reggiseur John Malkovich (première in Los Angeles), die nu in een Europese uitvoering bij de Ruhrfstspielen Recklinghausen getoond wordt.

De regie van de operette Die Csárdásfürstin is zijn eerste werk voor het Aalto-Theater.

* Eugen Onegin (*Tsjaikovski)(Essen 09-12-2012 / Aalto-Musiktheater Essen)