Ronconi - Luca Ronconi

Luca Ronconi

regieLuca Ronconi werd geboren op 08-03-1933 in Susa (Tunesië), de stad waar zijn moeder les gaf in letterkunde. Zij was in 1953 diplomaat aan de Accademia d' Arte Drammatica di Roma. Aan het begin van zijn carrière kreeg Ronconi al meteen hoofdrollen die onder de leiding stonden van Luigi Squarzina, Orazio Costa, Michelangelo Antonioni, enz.
Vanaf 1963 zette hij zijn eerste stappen als regisseur bij verschillende opera`s. Al snel wist hij het internationale publiek te boeien door zijn revolutionaire benadering.
Rond 1970 stichtte en leidde hij de proeftuin van de "Progettazione Teatrale" van Prato, en drukte hiermee een stempel op het historische keerpunt van de toneel - estethiek.
Later werd hij directeur van de theaterafdeling van de Biënale van Venezië.

Van 1989-1994 was hij directeur van het Teatro  Stabile in Turijn, en van 1994 - 1998 leidde hij het Teatro di Roma. Hij regisseerde hier in 1995 een bijzonder dramatische Peer Gynt.
Sinds het seizoen 1999/2000 is Luca Ranconi artistiek adviseur van het Teatro Piccolo in Milaan. In 2003 had hij in het Teatro Farnese van Parma de regie van Tis Pity She`s Whore (tragedie)(*John Ford).
In de operawereld werkte hij samen met de beroemdste dirigenten, zoals Claudio Abbado, Riccardo Muti, Guiseppe Sinopoli. Wolfgang Sawallisch en Zubin Meta. Hij regisseerde de grote Italiaanse klassieken, Europese, en hedendaagse opera`s. Vooral de werken van (*Rossini) waren zeer succesvol. Met Moise et Pharaon van Rossini opende hij op een feestelijke manier het seizoen 2003/2004 in La Scala.

In zijn carrière die al ruim 30 jaar duurt ontving hij vele prijzen en erkenningen.   
 

* Il Viaggio a Reims (*Rossini) (Brussel 11-11-2005 / De Munt / La Monnaie)