Olsen - Frode Olsen

Frode Olsen.jpg

bas

De Noorse bas Frode Olsen studeerde aan het Nationaal Opera Conservatorium in Oslo. Na zijn verbintenis aan de Operastudio van de Deutsche Oper am Rhein te Düsseldorf, werd hij lid van het vaste ensemble van dit huis. In die periode zong hij onder meer Masetto Don Giovanni, Don Alfonso Cosi fan Tutte en Colline La Bohème.

Van 1986-1992 was Frode Olsen verbonden aan het Badisches Staatstheater te Karsruhe, waar hij onder meer Sarastro, Pimen, Gremin, Zaccaria, Veit Pogner, Marke, Landgraf, Orest, Basilio en Timur zong. Hij was gast aan de Opera's van Dresden, Leipzig, Straatsburg, Dortmund, Bern, de Wiener Volksoper, Oslo en in Brussel ( La Monnaie), waar hij Fasolt zong in Der Ring.

Op de Salzburger Festspiele debuteerde hij in 1992 in Luc Bondy's productie van Salome, die eveneens in de Munt te zien was. Hij nam deze rol op met Christoph von Dohnányi. Daarna keerde hij terug naar Brussel en zong Sarastro Die Zauberflöte.

Frode Olsen wordt gezien als een van de meest vooraanstaande bassen van Europa, met rollen als Commendatore Don Giovanni, König Ludwig Euryanthe, Melchtal Guillaume Tell, Elmiro (*Rossini) Otello, Procida I Vespri Siciliani, Abimelech Samson et Dalila, Valens Theodora (*Händel), Gurnemanz Parsifal, Veit Pognes Die Meistersinger, Landgraf Tannhäuser, König Marke Tristan und Isolde, Fasolt en Hunding Der Ring, Gremin Jevgeny Onegin, Truelove The Rake's Progress en Dokter Wozzeck.

Hij werd onder meer uitgenodigd door de operahuizen van Frankfurt, Leipzig, Bologna, Venetië, Hamburg en Washington en door de festivals van Glyndebourne, Aix-en-Provence en Pesaro. Ook de  opera`s uit de 20e eeuw staan op zijn repertoire, in Leipzig St. François d'Assise (*Messiaen)  en in  Châtelet in Le Grand Macabre (*Ligeti).

Recente engagementen waren Crocaca del Luogo (*Berio) op de Salzburger Festspiele en het roldebuut als Wanderer Siegfried in Bonn. Latere engagementen zijn Orest Elektra, Dikoj Katja Kabanova, Pimen Boris Godoenov in Amsterdam en Wotan/Wanderer in een nieuwe Ringproductie in Dresden. Frode Olsen was eerder gast in de Vlaamse Opera als Claggart in Billy Budd.   
 

* Tristan und Isolde (*Wagner)(Antwerpen 13-04-2001 / De Vlaamse Opera)(Koning Marke)(bas)  

* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 09-09-1995 / De Munt / La Monnaie)(Nazarener 1)(bas)

* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 28-01-2012/ De Munt / La Monnaie)(Nazarener 1)(bas)