Bizet - Georges Bizet

Georges Bizet.jpg

componist

*  Parijs      02-10-1838      
†  Bougival  03-06-1875 

Georg Bizet werd geboren in Parijs als Alexandre-Cesar-Leopold Bizet. In de kerk Notre Dame de Lorette werd hij echter gedoopt als Georges, de naam waaronder hij zijn bekendheid verwierf. Zijn vader Adolphe Armand Bizet was kapper en pruikenmaker. Als zanger kreeg hij veel succes en werd zo ook zangleraar. Onder de enkele werken die hij componeerde was ook een strijkkwartet.

Zijn moeder Marie Louise Léopoldine Josephine Delsarte was pianiste. Al vanaf zijn negende jaar studeerde Georges aan het conceratoire National supérieur de musique van Parijs, en won daar veel competities. Zijn leraren waren o.a. Antoine François Marmontel voor piano, François Benoist voor orgel, Pierre Joseph Guillaume Zimmermann en Charles Gounod voor contrapunt. Van Jacques Havély kreeg hij compositieleer. Op zijn negentiende won hij Prix du Rome voor zijn eenakter Le Doteur Miracle, een aanmoedigingsprijs die hem in staat stelde om enige jaren in Italie te gaan studeren. Daarnaast won hij nog vele andere prijzen, vooral voor zijn briljante pianospel.

Zijn interesse ging al meteen uit naar de opera. Zijn eerste operawerken zijn meer van Italiaanse inslag dan Frans. Zijn grote voorbeelden waren Donizetti en Rossini, maar ook Beethoven bestudeerde hij nauwkeurig. Een van zijn weinige successen die hij zelf mee mocht maken was de opera Les Pêcheurs de Perles, geschreven voor de Opera-Comique in Parijs (1863), vooral bekend om het duet au Fond du Temple Saint, voor tenor en bariton. Onder het pseudoniem Gaston de Betzi was hij enige tijd muziekcriticus voor La Nationale et Etrangère, (een maandelijks muziektijdschrift).

Later (1869) trouwde hij Geneviève Havély, de dochter van Havély, met wie hij al een kind had. De neef van Havély schreef het libretto van Carmen, zijn bekendste werk. Het dramatische liefdesverhaal van de Spaanse zigeunerin was niet meteen een succes. Het publiek was nogal geschokt door de warmbloedige hoofdpersoon, en de tragische afloop van het verhaal. Later zou Carmen uitgroeien tot een van de meest populaire opera`s ter wereld.

Ook horen we nog wel enkele concerto`s van zijn hand, waaronder Symfonie in C. De suite uit het toneelstuk L`Arlésienne, en de pianostukken Jeux d`Enfants. Bizet werd slecht 36 jaar oud en tijdens zijn leven heeft hij nogal wat rampen en ontgoochelingen gekend. Zo vernietigde hij talloze partituren en liet goede kansen voorbij gaan. Hij werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.
 

Opera`s  

Ivan IV (1836)  

La Maison du Docteur (1855)  

Le Docteur Miracle (1857)  

Don Procopio (1859)  

Les Pecheurs de Perles (1863)
Libretto van Michel Carré en Eugène Cormon.
Opera in 3 aktes.
Plaats en tijd. Ceylon (Sri Lanca) de oudheid.
Première. Parijs, (Théâtre Lyrique) 30-09-1863.  

La Jolie Fille de Perth (1867)  

Djamileh (1872)
Libretto van Louis Gallet  
Opera in 1 akte
Plaats en tijd. Caïro, uit de tijd van Duizend en één nacht. 
Première.

Carmen (1875)
Libretto van Heinri Meilhac en Ludovic Halévy,naar de gelijknamige novelle van Prosper Mérimée.
Komische opera in 4 aktes.
Plaats en tijd. Spanje, Sevilla, begin negentiende eeuw.
Première. Parijs, (Opéra Comique) 03-03-1875.