Grinda - Jean-Louis Grinda

Jean-Louis Grinda kl ok.jpg

regie


Geboren in 1960 in Monaco. Vanaf juli 2007 was hij als chef verbonden aan de Oper van Monte Carlo. Van 1996 tot 2007 bekleedde hij deze functie ook in Belgie aan de Koninklijke Opera van Wallonie in Lüttich (België). Zijn repertoire was veel omvattend. Belangrijk was de regie van Wagners Ring, die ook werd uitgezonden op de TV.
Hij had de leiding bij talrijke musicals, o.a Titanic, Sugar, George et Joséphine. die ook werden uitgevoerd op vele andere bühnes. Regelmatig werkte hij voor andere theaters, In Théatre de la Porte-Saint-Martin met Singin` in the rain (waarvoor hij de "Molière-Award" ontving voor de beste Musicalproductie van 2001),in Tel Aviv, Montreal, Rome, Florence en Santiago de Chili. Met zijn uitstekende en excentrieke gevoel, regisseerde hij in 2005 de kindermusical Sol en Cirque, die meer dan 100.000 bezoekers trok. Dit leidde ertoe dat dat hij in 2008 het seizoen opende met Amica (*Mascagni) aan de Opera in Rome.
In Monte-Carlo leidde hij o.a. La Périchole (*Offenbach), Die Fledermaus (*J. Strauss jr), Don Giovanni (*Mozart), Les Contes d`Hoffmann (*Offenbach), Fallstaff (*Verdi) en Rigoletto (*Verdi). In Valencia leidde hij Tosca (*Puccini) wat zijn vervolg kreeg in Turijn en Torre del Lago, In St Etienne la Navarraise (*Massenet), in Marseille La Gioconda (*Ponchelli), in Tel Aviv Robert le Diable, in Genua Romeo et Julia. In 2012 was hij in Monte-Carlo met L`Enfant et les sortilèges (Ravell) en eveneens daar in 2013 met Das Rheingold (|Wagner). .

 

 
* Ernani (*Guiseppe Verdi)(Luik 01-10-2015 / Opera Royal de Wallonie Luik)