Gilliam - Terry Gilliam

Gilliam - Terry Gilliam

regie


Gilliam was de oudste van drie kinderen. Hij werd geboren in Medicine Lake, een dorpje bij Minneapolis (Minnesota). Zijn zusje was astmatisch en omdat een droger klimaat beter voor haar was verhuisde het gezin in 1951 naar Californië. Hij ging eerst naar de Birmingham High School en daarna naar het Occidental College in Eagle Rock bij Los Angeles. Hij begon een studie natuurkunde, maar schakelde daarna over op kunsten en tenslotte studeerde hij af in politieke wetenschappen.

Zijn loopbaan begon in New York als tekenaar van het satirische magazine "Help" verbonden aan het satirische tijdschrift "Mad Magazine". Terwijl hij studeerde aan het Occidental College maakte hij bijdragen voor het college-tijdschrift "Fang" en stuurde deze aan Harvey Kurtzman, redacteur en medeoprichter van "Help". Hij was blij dat hij voor zijn idool Kurtzman kon werken als assistent-redacteur. In een van zijn bijdragen aan "Help" kwamen foto`s voor van een Britse komiek die optrad in New York, een zekere John Cleese.

Zijn militaire dienst bracht hij door bij de "National Guard" waar hij karikaturen tekende van officieren. Hierna trok hij door Europa en werkte daarna bij een reclamebureau in Los Angeles. Hij kreeg daar zijn ontslag en verhuisde vervolgens met zijn vriendin naar Londen. Omdat John Cleese de enige Engelsman was die hij kende, belde hij hem op en zo werd hij het enige Amerikaanse lid van het zeer Engelse "Monty Python". In 1975 maakt hij samen met Monty Python zijn eerste echte speelfilm, Monty Python and the Holy Grail. Hij zorgde voor de animatiescènes en samen met Terry Jones regieseerde hij alle scènes.

In 1985 maakte hij de siencefiction komedie Brazil, een surrealistisch meesterwerk. Maar Gilliam heeft ook zijn minder prettige kanten. Als hij niet de volledige zeggenschap krijgt maakt hij ruzie met iedereen, zijn conflicten met productiemaatschappijen zijn berucht en bekend. Toch maakte hij ondanks deze problemen in 1990 The Fisher King, een psygologisch drama (met veel humor) over de vrienschap tussen een depressieve aan alcohol verslaafde tv-presentator en een eigenaardige zwerver die in een fantasiewereld leeft.

Zijn grootste succes kreeg hij met Twelve Monkeys. een fantasie-thriller die als meesterwerk wordt beschouwd. Een minder gewaardeerde film uit 1997 is, Fear and Loathing in Las Vegas, een film die aanvoelt als een LSD trip.

In 1973 trouwde hij met Maggie Weston, die als masker-maker aan veel films van Monty Python en Terry Gilliam heeft meegewerkt. In oktober werd  hun dochter Holly Dubois Gilliam geboren. Zij was had een kleine rol in Brazil.
 

* La Damnation de Faust (*Berlioz)(Antwerpen 14-10-2012 / De Vlaamse Opera)