Jordi - Ismael Jordi

Ismael Jordi

tenor


Geboren in 1973 in Jerez de la Frontera (zuidwest Spanje). De enige met muzikale capaciteiten in zijn familie was zijn grootmoeder. Ismael Jordi was een semi-professionele voetballer, maar daarnaast ging zijn interesse altijd al uit naar zingen. Hij kreeg zangles van de tenor Daniel Munoz.

Vanaf 1998 studeerde hij in Madrid aan de Hogeschool voor muziek "Reina Sofia", twee jaar bij Alfredo Krauss, en o.a. bij Suso Mariategui, Edelmiro Arnaltes, Teresa Berganza en Manuel Cid. Vervolgens kreeg hij les van de Angelo Capobianco in Verona.

In 2000 had hij zijn opera-debuut als Ernesto in Don Pasquale aan het Teatro Villamarta. Hij was tevens te zien in Don Paquale in het Stadttheater Bern, de Opera National du Rhin en het Gran Teatro de Cordoba. Hij zong in Il barbiere di Siviglia in Düsseldorf, Teatro Villamarta, Opera de Bordeaux en de Berliner Staatsoper. Bij De Nederlandse Opera zong hij in Lucia di Lammermoor.

In de opera Die Zauberflöte en Oedipus Rex werkte hij samen met grote talenten zoals June Anderson, Edita Gruberova, Placido Domingo, Violeta Urmana, Mariella Devia en Marina Poplavskaya. In 2000 kreeg hij uit handen van Koningin Sofia de award voor de meest bijzondere student van professor Alfredo Kraus en in 2009 kreeg hij de Lyric Award van het Teatro Campoamor in Oviedo als beste Zarzuela zanger.

CD opnames waar hij aan mee werkte zijn van La Traviata, Martha, Doña Francisquita en Le Chanteur de Mexico.

 

* Le Duc D`Albe (*Donizetti)(Gent 2012 / Vlaamse opera)(Henri de Bruges)(tenor)