Novikova - Julia Novikova

Julia Novikova

sopraan


Julia Novikova is geboren in St. Petersburg (1983). Zij ging in haar geboortestad studeren aan Rimsky-Korsakov Concervatorium bij prof. Olga Kondina. Al gedurende haar studie deed zij haar eerste ervaring op als Susanna in Le Nozze di Figaro, Serpina in La Serva Padrona (*Giovanni Battista Pergolesi) en als Marfa in The Tsar`s Bride (*Nicolai Rimsky-Kossakov).

In 2006 was haar proffesionele debuut in het Mariinsky Theater in de rol van Flora in The turn of the Screw. Van 2006 tot 2008 was zij te zien als Olympia in Les Contes d`Hoffmann, Rosina in Il Barbiere di Siviglia, Queen of Shemakha in The Golden Cockerel, Gilda in Rigoletto in het Theater Dortmund en als Koningin van de Nacht in Die Zauberflöte bij de Oper Frankfurt.

In de periode van 2008 tot 2010 keerde zij terug naar de Oper Frankfurt als Koningin van de Nacht de rol die zij ook in Bonn, Hamburg, Wenen en Berlijn vertolkte. Ook was zij in deze periode te bewonderen als Medoro in Orlando Furioso (*Vivaldi), Oscar in Un Ballo in Maschera, en Blonde in Die Entfüring aus dem Serail. Nog vele rollen volgde en zij oogste veel succes met de vertolking van Gilda in de TV productie van Rigoletto (o.l.v. Marco Bellocchio) die werd verfilmd en uitgebracht in 148 landen. De dirigent was Zubin Mehta en haar tegenspelers Placido Domingo als Rigoletto, Ruggero Raimondi als Sparafucile en Vittorio Grigolo als Graaf Mantova.

In juli 2011 schitterde zij in de titelrol in La Sonnambula en in augustus 2011 voor de titelrol in Le Rossignol (*Stravinsky) bij het Quebec Opera Festival en het Salzburger Festival. Veel mooie rollen stonden op haar naam. Ook gaf zij concerten en recitels, o.a. tijdens de Muziek-driedaagse Festival in Den Haag, het Grachtenfestival in Amsterdam, Bordeaux, Nancy en Parijs (Champs-Elysees) New York (Carnegie Hall) en Budapest National Opera.

Julia Novikova won in 2006 de derde prijs bij de Wilhelm Stenhammer International Musik Competitiopn in Zweden, in 2007 bij het Concours de Geneve, in datzelfde jaar Neue Stimmen in Duitsland, en bij Musik Debuut in januari 2008 de eerste prijs. In 2009 won zij de eerste en de Audience Prize bij OPERALIA 2009 Placido Domingo`s World Opera Competition in Budapest.

 

* La Sonnambula (*Bellini)(Bonn 21-10-2011/Oper der Stadt Bonn)(Amina)(sopraan)