Mühlbach - Rainer Mühlbach

Rainer Muhlbach.jpg

dirigent 

foto, Jörg Landsberg

Geboren in Dresden (1966). Ging naar een speciale muziekschool in Dresden en ging daarna in dezelfde plaats naar de Hogeschool, `Carl Maria von Weber` voor de vakken piano en dirigeren. Al tijdens zijn studie was hij dirigent voor o.a. het Berliner Sinfonieorchester.

In 1988 kreeg hij de aanmoedigingsprijs van de Schleswich-Holstein Musikfestivals, waarna hij assisteerde bij Leonard Bernstein in Berlijn, München, Wenen en Londen. Hij kwam in dienst aan de Semperoper Dresden, het Theater Basel en de Hamburgischen Staatsoper.

Van 1995-2000 was hij 1e Kapelmeester aan het Theater Bremen. Aan  de Semperoper Dresden leidde hij de opera`s, Die Zauberflöte, Cosi fan Tutte, Le Nozze di Figaro, Fidelio, Die Csardasfürsten, L`Italiana in Algeri en ballet première`s.

Van 2004-2007 was hij algemeen directeur van de stad Münster, en leidde er Lohengrin, Halka (*Moniuszkos), Otello, Tannhaüser, Fidelio en Beatrice et Benedict. Daarnaast dirigeerde hij een serie symfonie-concerten. Hij leidde verschillende opera`s in Die Oper Köln, en was als gast in het Theater Basel, het Badischen Staatstheater Karksruhe, de Oper Graz, het Nationaltheater Weimar, het Aalto Theater Essen en aan de Opéra de Paris.

Aan de Hamburgischen Staasoper leidde hij de premières van de Balletten, `Bernstein Dances` en `Nijinskij` van John Neumeier. Met deze producties was hij ook te gast in Baden-Baden, New York, Kopenhagen, Washington en Madrid.

Sinds het seizoen 2007/2008 is hij verbonden aan de Oper am Rhein, waar hij de komende tijd de leiding zal hebben van het gezamelijke werk van Mozart.
 

 
 

* Don Giovanni (*Mozart)(Keulen 17-11-2002 / Bühnen der Stadt Köln)

* La Finta Giardiniera (*Mozart)(Düsseldorf 29-06-2009 / Deutsche Oper am Rhein)

* Giulio Cesare in Egitto (*Händel)(Düsseldorf 25-04-2010 / Deutsche Oper am Rhein)