Kofman - Roman Kofman

Roman Kofman.jpg

dirigent  

Roman Kofman is geboren in Kiew, waar hij studeerde aan de Tschaikowsky Musik Akademie. Hij is een van de belangrijkste en bekendste dirigenten uit de voormalige Sovjetunie. Kofman is sinds 1990 artistiek leider en chef-dirigent van het Kamerorkest Kiew, dat onder zijn leiding een wereld bekent ensemble werd. Bovendien was hij ook chef-dirigent van het Donetzk Philharmonic Orchestra in de Ukraïne, van het Seoul Symphony Orkest en van de Philharmonia Pomorska.

Ook dirigeert hij vaak het Sankt Philharmonische Orchester Moskou en de Petersburger Philharmoniker. Als gastdirigent werkte hij wereldwijd met bekende orkesten waaronder de Münchner Philharmonikern, het filharmonisch orkest van de Radio France, het symfonieorkest van het Bolschoi Theater, en het Liverpool Royal Philharmonic Orchestra.

De muziek uit de jaren 20. speelt in zijn repertoire een grote rol. Zijn interesse ligt vooral bij de werken van (*von Balakauskas), (*Berio), (*Britten), (*Messiaen), (*Milhaud), (*Pärt), (*Schnittke), (*Schönberg), (*Silvestrov) en (*Weber). In 1999 kreeg Roman Kofman vanwege zijn bijzondere verdiensten in de wetenschap "kultuur" in de Ukraïne de titel "Man of the year" uitgereikt.

In het voorjaar 2002 kreeg hij de "Preis der Deutschen Schallplattenkritik" voor het op de plaat zetten van Tchaikovsky`s opera-aria`s met Julia Varady en het Rundfunkorchester van de Bayerischen Rundfunk. Op 01-08-2003 werd hij algemeen leider van het Beethoven Orchesters Bonn zowel voor concert als voor de opera.
 

* Fidelio (*Beethoven) (Bonn 09-10-2005 / Oper der Stadt Bonn)