Netopil - Tomas Netopil

Tomas Netopil.jpg

dirigentDe dirigent Tomás Netopil is geboren in 1975 in Kromeriz (bijgenaamd Athene van de Hanna, een Tsjechische stad in de regio Zlín).
Hij studeerde viool en dirigeren in Praag, in Stockholm bij Prof. Jorma Panula, en in Aspen (U.S.A.). In 2002 won hij de International Sir George Solti conducting competitie in Frankfurt. Hij is vooral werkzaam in het de klassieke muziekcircuit.

In mei 2004 dirigeerde Netopil tijdens het Praque Soring International Music Festival, meteen daarna leidde hij het Stabat Mater van Dvorak in Salzburg. Hij werkte met het Oslo Philharminic Orchestra in 2005 en op uitnodiging van David Zinman met het Cleveland Orchestra bij het Aspen Music Festival and School in Colorado als assistent dirigent. In mei 2006 debuteerde hij met de London Philharmonic Orchestra en later dat jaar tijdens het Salzburg Festival en het Teatro Regio di Parma.

Van 2009 tot 2012 was hij hoofd-dirigent van het Orchestra of the National Theatre in Praag. In het seizoen 2012/2013 werkte hij aan Les Contes d`Hoffmann bij de Opera National in Parijs, aan The Magic Flute bij de Vlaamse Opera, Liebe zu den drei Orangen (Prokofjev) in Amterdam en aan een nieuwe productie van La Juive in Dresden.

Op het concertpodium stelde hij zichzelf voor, zoals bij de begeleiding van het Orchestre de Paris, het Orchestre National de Lion, het Beethoven Orchestre Bonn en de Vienna Symphony. Als dirigent van symphonische stukken werkte hij samen met Tsjechische orkesten waaronder de Czech Philharmonic, Berlin Philharmonic, Staatskapelle Dresden, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Tonhalle Orchestra Zurich en de Filharmonica della Scala.

Als opera dirigent stond hij o.a. in de theaters van Salzburg, Munchen, Berlijn, Genua, Turijn, Venetie en Tokio. Sinds het seizoen 2013/2014 is hij Algemeen-Dirigent van de Essener Philharmonic. In het seizoen 2014/2015 heeft hij in het Aalto Theater de leiding van de opera`s Idomeneo, Jenufa, Die Walküre, en Fidelio. Ook als leider van de Philharmonie Essen staat hij regelmatig op de buhne.

 

* Idomeneo (*Mozart)(Essen 14-12-2014 / Aalto Musiktheater Essen)
 
* Elektra (Richard Strauss)(Essen 23-03-2016 / Aalto-Musiktheater Essen)