La Vie Parissiene

La Vie Parissiene o.jpg

Jacques Offenbach    

 

(Luik 19-12-1998 / Opéra Royal De Wallonie) 

(Bonn 16-11-2008 / Oper der Stadt Bonn)


Libretto van Heinri Meilhac en Ludovic Halévy.
Opera / operette in 5 aktes. (akte 4 wordt vaak weggelaten)
Plaats en tijd. Parijs,1868. 
Première. Parijs (Palais Royal à Paris) op 31-10-1866.   

Inhoud

Akte I
Op het station wachten Raoul en Bobinet, twee bon-vivants, op Métella. Ze zijn allebei verliefd op deze dame met een twijfelachtige reputatie. Als ze uit de trein stapt is ze in gezelschap van een andere man en doet alsof ze de twee aanbidders niet kent. Door dit voorval laten beide mannen hun rivaliteit varen. Raoul ziet Joseph, zijn vroegere bediende - nu hotelgids - die vertelt dat hij wacht op een aristocratisch Zweeds koppel, om hen rond te leiden in Parijs. De bediende laat deze opgave, tegen goede betaling over aan Raoul de Gardefeu. Raoul is onder de indruk van de schoonheid van de Barones. Het vooruitzicht om Parijs helemaal te leren kennen maakt de Zweden enthousiast.
Akte II
De Baron en de Barones nemen hun intrek in Raoul`s huis, denkende dat dit een bijgebouw is van het overvolle Grand Hotel. Raoul die verliefd is op de mooie barones doet er alles aan om alleen met haar te kunnen zijn. Op de eerste avond organiseert hij een feestje voor zijn gasten. Gabrielle, komt als de vrouw van de Kolonel en Frick als Majoor. Ook Bobinet is van de partij. Hij nodigt iedereen uit voor de volgende dag, in het huis van zijn tante. Métella, die met hem is meegekomen ziet dat Raoul Gardefeu verliefd is op Christine en wordt jaloers. De beide Zweedse vreemdelingen vinden het feest wat eigenaardig, maar het maakt hen wel enthousiast.
Akte III
De tweede dag.
Feest in het huis van Bobinet`s tante, die afwezig is. Hij is verkleed als Zwitserss Admiraal. Pauline die optreed als zijn vrouw, moet de Baron verleiden en Raoul de mogelijkheid bieden om de Barones het hof te maken. De alcohol vloeit rijkelijk en het feest ontaardt in een wilde cancan. Soupons, soupons, c`est le moment.
Akte IV
Raoul en de Barones genieten van een intiem etentje. Bobinet`s tante komt samen met haar nicht onverwacht thuis en ziet dat haar huis is ingenomen door een gezelschap van laag allooi. Ze hebben een brief van Métella gekregen, waarin ze vertelt wat er met de gids en het zogenaamde hotel aan de hand is. Terwijl Cardefeu de gasten uitgeleide doet ruilt mevrouw Quimper van kleding met de Barones. De bijdehante Parijzenaar doorziet echter de leugen, en trekt zich op een slimme manier terug uit deze affaire. Voor hem zit er nu niets anders op dan de kamer van de Baron aan haar te geven. Als de Baron goed aangeschoten terug komt van het feest treft hij mevrouw Quimper aan in zijn kamer. Nu zijn de poppen pas goed aan het dansen.
Akte V
In het Hôtel Anglais houdt een rijke Braziliaanse toerist een schitterend gemaskerd bal. De hele Parijse demi monde is aanwezig. Zo ontmoeten ook alle betrokkenen elkaar weer. Dat leidt `s nachts tot vele misverstanden, verwijten en beschuldigingen. Zelfs tot een duel. Maar gelukkig wordt alles spoedig bijgelegd. Uiteindelijk komen Métella en Raoul en de Baron en de Barones weer bij elkaar. En de Braziliaanse miljonair vindt de ware liefde in de armen van handschoenmaakster Gabrielle, die haar geluk niet op kan. Het Parijse leven is zo gek nog niet, met zijn amusement en al zijn verassingen. Célébrons Paris.   

(Luik 19-12-1998 / Opéra Royal De Wallonie) 

JEAN - PIERRE HAECKdirigent
ALAIN MARCELregie
DAVID BELUGOUdecor & kleding
EDOUARD RASQUINkoor
JACQUES CHATELETlicht
Bezetting 
MICHEL VAISSIERERaoul de Gardefeu (tenor)
JACQUES DUPARCBobinet (bariton)
MARTINE OLMEDAMétella (mezzosopraan)
HUBERT MEENSJoseph Partout (spreekrol)
OLIVIER GRANDBaron de Gondremarck (bariton)
INGE DREISIGBarones de Gondremarck (sopraan)
MARIO ZEFFIRIBraziliaanse toerist (tenor)
ALEXISE YERNAGabrielle (sopraan)
HUBERT HUMEAUFrick (bariton)
ANNE - CATHERINE GILLETPauline (sopraan)

(Bonn 16-11-2008 / Oper der Stadt Bonn)