Lecat - Jean-Guy Lecat

Jean-Guy Lecat.jpg

decor


Jean-Guy Lecat begon in 1965 als regisseur, was daarna machinist, vliegtuig machinist, rekwisiteur, constructeur, designer, fotograaf, decor-schilder, lichtontwerper, geluidsdeskundige, kledingontwerper, en technisch directeur. Hij volgde een training van 6 maanden bij de TV studio Les Buttes Chaumont. Daar ontmoette hij Claude Perset, een decorontwerper en theater-architect.

In 1965 werd hij zijn theater-assistent. In die tijd werkte hij als technicus in het theater en tevens als acteur. Hij werkte mee aan meer dan 100 producties met veel bekende dirigenten en architecten. Steeds stond hij met een been op het toneel en met zijn andere been achter de schermen. Van 1976 tot 2000 was hij technish-directeur voor Peter Brook. Hij werkte op meer dan 200 locaties over de hele wereld. Een deel van de veranderingen en creaties die hij tot stand bracht zijn nog steed onveranderd, zoals het Harvey-Majestic Theatre en La MaMa in New York, de Tramway in Glasgow, Gas Container in Copenhagen, Mercat de les Flore in Barcelona, Quarri in Avignon, het National Theatre in Strasbourg en het Bockenhaimer depot in Frankfurt.

In 2000 kwam een einde aan zijn samenwerking met Brook. Hij ging samenwerken met verschillende architecten en nam een deel op zich van de creaties of veranderingen van o.a. het Theatre for a New Audience in New York, Teatro Trindade in Lissabon, de Theater school in Verdal (Noorwegen), het Unicorn Theatre in Londen, het Abbey Theatre en de Empty Space in Dublin.

Hierna was hij vooral decor- en kleding-ontwerper voor theaters en de T.V. In die jaren ging hij zijn ontdekkingen en experimenten tonen in workshops die hij om de twee maanden gaf over de hele wereld. Zijn lessen zijn toegankelijk voor jonge proffesionals, studenten, dirigenten, architecten, decor- en lichtontwerpers.


* Guillaume Tell (*Grétry)(Luik 15-06-2013 /Opéra Royal De Wallonie)