Macfarlane - John Macfarlane
 

decor & kleding
John Macfarlane, geboren in Glasgow, studeerde aan de Glasgow School of Art, en werd 'resident designer' bij het Young Vic Theatre in Londen.
In het begin van zijn loopbaan, was hij zo`n 15 jaar actief in de dans.
Als belangrijkste projecten vermelden we Forgotten Land (Stuttgart Ballett), De Vuurvogel (Koninklijk Deens Ballet), Wiegenlied (Wiener Staatsoperballet), Giselle (Royal Ballet), La Ronde en Tagore (Canadian National Ballet), en Piccolo Mondo. Forgotten Land (Grand Théâtre de Genève) en het Zwanenmeer (München).
Voor Kylian en het Nederlands Danstheater ontwierp hij de decors voor Songs of a Wayfarer, Les Noces, Dreamtime, L'Enfant et les Sortilèges, Piccolo Mondo, L'Histoire du Soldat, Forgotten Land en Tanzschul.
Choreografen waarmee John Macfarlane regelmatig samenwerkt zijn Jorg Burth, Jochen Ulrich, Dan Waggoner en Glen Tetley.
In 1990 verleende hij zijn medewerking bij een nieuwe productie van de Notenkraker (Peter Wright) voor het Royal Birmingham Ballet, die ieder jaar rond de kersttijd  opnieuw wordt uitgevoerd.
In 1991 schreef hij de nieuwe choreografie voor, Dialogues (Glen Tetley) voor de heropening van het Dance Theater in Harlem.
Het daaropvolgende jaar werkte hij mee aan Les Noces (München) en La Ronde (Covent Garden), en in 1993 aan Nana's Lied (San Francisco).
Ook in de operawereld heeft John Macfarlane zijn plaats veroverd.
Hij ontwierp de decors voor A Midsummer Night's Dream in de Opera van Keulen en van Giulio Cesare in Egitto (*Handel) voor de Scottish Opera, beiden producties van regisseur Willy Decker, met wie hij ook samenwerkte bij de Munt voor de producties van Peter Grimes, en Otello.
In de Opéra de Paris maakte hij de decors voor FalstaffLa Clemenza di Tito, en recent ook in Amsterdam voor Boris Godunov.
John Macfarlane ontwierp ook de decors en kostuums voor Benvenuto Cellini (*Berlioz) bij het Grand Théâtre de Genève, voor Il Barbiere di Siviglia (Santa Fe) en voor de productie van Guerre et Paix bij de Opéra de Paris. Eveneens leverde hij zijn medewerking aan Euryanthe in Glyndebourne, en aan Die Zauberflöte in Covent Garden.
Naast zijn drukke werkzaamheden als ontwerper van decors voor dans - en operavoorstellingen is John Macfarlane ook actief als schilder.
Zijn werk, dat regelmatig wordt tentoongesteld, sierde de Muntbrochure van het seizoen 1997-1998.

 

*  Agrippina (*Händel) (Brussel 11-09-2003 / La Monnaie)