Listerdal - Renée Listerdal

Renée Listerdal

kleding


Renée Listerdal werd geboren in 1961 in Ljusne (Zweden). Van 1981-1986 ging zij naar de school voor Kleding en Textieldesign in Florenz. Meteen hierop bezocht zij gedurende twee jaar de modeschool in Mailand. In 1989 verhuisde zij naar Duitsland en kreeg zij een vaste aanstelling als kledingassistent aan het Schauspielhaus Hamburg. Bovendien ontwierp zij kleding voor toneelproducties in Kiel en Konstanz.

Sinds 1993 werkt zij als zelfstandig kleding-ontwerper.  Van 1994 tot 1996 werkte zij samen met de regisseur Peter Wittenberg aan het Nationaltheater Mannheim,  het Bremer Theater en aan het Akademie-Theater. Sinds 1997 werkt zij aan gezamenlijke producties met Erich Sidler, o.a. aan het Schauspielhaus Hannover, het Maxim Gorki Theater Berlin, het Akademietheater in Wien en aan het Staatstheater Stuttgart. Werken van haar zijn o.a. "Mainstream" aan het Thalia-Theater Hamburg en aan het Staatstheater Stuttgart ,"Unerwartete Rückkehr", werk van Botho Strauss.

Aan het Nationaltheater Weimar heeft zij de kleding ontworpen voor de Ring-Cyclus. Samen met Johannes Schaaf zorgde zij voor de kleding van Die Nase aan het Aalto-Theater in Essen. Ook presenteerde Renée Listerdal zich hier met de verzorging van de kleding voor de opera Der Freischütz.   

 

* A Midsummer Night`s Dream (*Britten)(04-02-2005/Aalto-Musiktheater Essen)

* La Sonnambula (*Bellini)(Bonn 21-10-2011/Oper der Stadt Bonn)