Kukulies - Martin Kukulies

Martin Kukulies

decor


Martin Kukulies, geboren in Berlijn (1954) behaalde zijn diploma meubelmaker aan de kunstakademie Düsseldorf bij Karl Kneidl en sloot zijn studie daarna af als Meiterschuler. In zijn studietijd was hij assistent van Antonio Recalcati bij de Oper Frankfurt, bij het Deutschen Schauspielhaus Hamburg, de toneelgroep Theater Arnhem, het Théâtre National Populaire Villeurbane in Lyon en bij het Schauspielhaus Bochem, waar hij samen werkte met de regisseurs Alfred Kircher en Klaus Kusenberg.

Hierna was hij twee jaar hulp-decorbouwer aan het Deutschen Schauspielhaus Hamburg, bij o.a. Goetz Loepelmann, Rouben Ter-Arutunian en Johannes Grützke, onder de regie van Peter Zadek. In Amsterdam werkte hij met Hans Man in`t Veld, met Matthias Langhoff en de filmregisseur Max Färberböck.

Sinds 1986 is hij zelfstandig decorbouwer en werkte hij o.a. aan het Deutschen Schauspielhaus Hamburg, het Maxim Gorki Theater Berlin, de Staatsschauspiel Dresden, de Ruhrfestspielen Recklinghausen, het Theater Oberhausen, in Düsseldorf, Bonn, Mainz, Mannheim, Stuttgard, het Burgtheater Wien en het Volkstheater Wien. Daarna in het Theater in Josephstadt, Theater Basel, het Schauspielhaus Zürich. Vaak maakt hij de decors voor de regisseurs Klaus Weise, Harald Clemen, Johannes Lepper en Lore Stefanek.

Sinds 2004 geeft hij gast-colleges decorbouw aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. Decorwerk van hem was te bewonderen in Cardillac en Lucia di Lammermoor. Bij de Schwetzinger Festspielen in 2011 bouwde hij het decor voor de opera Bluthaus (*Georg F. Haas).
 
* Norma (*Bellini)(Bonn 31-03-2013/Oper der Stadt Bonn)