Ravel - Maurice Ravel

Maurice Ravel

componist


* Ciboure 07-03-1875
† Parijs28-12-1937

(Stijlperiode; Romantiek). De verscheidenheid in Ravel is waarschijnlijk het resultaat van zijn afkomst, een Zwitserse vader (ingenieur) en een Baskische moeder. Toch is hij van kindsaf in Parijs opgevoed. Hij werd geboren in Cibourne (in de Pyreneeën) op 7 maart 1875. Na de verhuizing naar Parijs, volgt hij in het Parijse Conservatorium pianoles bij Anthiome en de Bériot, harmonie bij Pessard, contrapunt bij Gédalge en compositie bij Fauré. Ook met Satie en Chabrier heeft hij veel contact, en zijn interesse gaat vooral uit naar de werken van Schumann en Liszt. Ravel was een kleine kieskeurige Parijzenaar en heeft in zijn leven waarschijnlijk maar twee grote liefdes gehad, zijn moeder en zijn collectie automatische uurwerken.

Hij staat bekend als iemand die heerlijke muziek kan schrijven met veel charme maar weinig gevoelsdiepte. Deze omschrijving is voor de "petit maitre" wel wat goedkoop. Hij is een componist met een zeer complexe creatieve geest. Verscheidene malen dingt hij naar een "Premier Prix de Rome"  maar verder dan een tweede prijs (bij de allereerste poging nog wel) komt hij niet. Zijn faam als componist had hij echter al gevestigd met werken als het "Menuet Antique" , "Habanera" en "Pavane pour une infante défunte". Zijn werk is niet erg omvangrijk en behelst voornamelijk salonmuziek, pianomuziek, kamermuziek en liederen. Het is een beetje vormelijk, met een nostalgische blik naar de ouderwetse stijl en dansvormen. Toch gaat er achter dit masker een vurig, soms donker hart schuil.

Zijn twee opera`s zijn een-akters en bescheiden van afmeting. Ravel heeft nooit een officieel ambt aanvaard, weigerde officiële onderscheidingen, had slechts enkele vrienden en een drietal leerlingen. Hij vestigde zich in een onopvallend landhuisje in Montfort-l'Amaury. Aan de Eerste Wereldoorlog had hij nog als actief militair deelgenomen, maar aan de andere kant weigert hij een petitie te tekenen van de "Franse Liga ter verdediging van de Franse Muziek", die muziek van vijandige volkeren wilde saboteren.

In 1932 komt hij zwaar gewond uit een auto-ongeval. Vanwege een hersenletsel kan hij niet meer spreken, ondanks een operatie. Hij sterft in Parijs op 28 december 1937.  

 

Opera`s  

L`Heure Espagnole (De Spaanse klok)
Libretto van Franc-Nohain (Maurice Etienne Legrand)
Romantische opera in 1 akte.
Plaats en tijd. Toledo, 18e eeuw. 
Première. Parijs (Opéra Comique) op 19-05-1911 

L`enfant et les Sortilèges (Het kind en de toverwereld)
Libretto van Sidonie Gabrielle Colette.
Lyrische fantasie opera in 1 of 2 aktes.
Plaats en tijd. Kinderkamer in een villa in Normandië.Tegenwoordige tijd. 
Première. Monte Carlo (Grand Théâtre du Casino) op 21-03-1925.  

andere werken 

balletten                
Daphnis et Chloé (1912)                                    
La Valse (1920)

Voor piano en orkest 
De Bolero (1928)

concerten

liederen

pianomuziek