L'Enfant et les Sortilèges

L`Enfant et les Sortilèges 2.jpg

Maurice Ravel


(Brussel 25-09-2001 / De Munt / La Monnaie)

Libretto van Sidonie Gabrielle Colette.
Lyrische fantasie opera in 2 aktes.
Plaats en tijd. Kamer in een villa in Normandië. Tegenwoordige tijd.
Première. Monte Carlo (Grand Théâtre du Casino) op 21-03-1925.  

Uitvoering samen met, L`Heure Espagnole (* Maurice Ravel).  

HET KINDmezzosopraan
DE MOEDERalt
DE LEUNSTOELbas
GROOTVADERS KLOKbariton
DE THEEPOTtenor
HET VUUR / DE PRINSESsopraan
OUDE MANNETJEtenor
ZWARTE KATbariton
WITTE KATmezzosopraan

Inhoud

Akte I
Het Kind heeft heeft geen zin om zijn huiswerk te maken. Als zijn moeder hem wil helpen, is hij boos en geïrriteerd en steekt zijn tong uit. Voor straf stuurt zijn moeder hem naar zijn kamer. In zijn boosheid maakt hij van zijn kamer een puinhoop. Hij rukt het behang van de muur, gooit het servies aan diggelen, sloopt de meubels, trekt aan de staart van de kat en schommelt aan de slingers van grootvaders klok tot ze breken. De volgende aanval is op zijn schoolboeken, die onder luid geschreeuw vernield worden en zelfs zijn sprookjesboek gaat eraan. Ça m`est égal! hourah! Je suis libre.
Moe en uitgeput wil het Kind in de leunstoel gaan zitten, maar het meubel waggelt weg en de andere vernielde en misbruikte objecten doen mee. De poef, en de rieten stoel, Nous voilà donc débarrassés à jamais de cette enfant. De staande klok verheft zicht en beklaagt zich over zijn verloren slinger. J`ai d`affreuses douleurs de ventre. Daarna hoort men de twee nasale stemmen van de theepot en het kopje, die naar elkaars welzijn vragen. Huw`s your mug?-Rotten.
In een foxtrot uit het serviesgoed zijn misnoegen over de manier waarop ze behandeld zijn. De theepot, I punch, Sir I punch your nose en het kopje, Keng-ca-fou, Mah-yong, en nog meer namaak chinees. Als het avond wordt en het Kind zich bij het Vuur wil gaan warmen springt het Vuur op en begint te dreigen. Je Réchauffe les bons, mais je brûle les méchants. (bravour aria). Het kind wordt bang, J`ai peur. In het licht van de maan ziet hij les petits personages aankomen, de van het behang gescheurde figuurtjes. Dan verschijnt plotseling de prinses uit het sprookjesboek, en het Kind slaakt een kreet van verbazing. Ah, c`est elle!. Ja, ik ben het zegt zij, je eerste grote liefde. Liefdesduet tussen het Kind en het droomwezen, Viens dans mes bras. Je saurai te défendre!  Terwijl zij langzaam in de aarde verdwijnt, probeert het Kind haar tegen te houden. Ontroostbaar zingt hij een verdrietig kinderlijk wijsje, Toi, le coeur de la rose.
Tussen de rondgestrooide bladeren vindt het Kind zijn wiskundeboek, waaruit plotseling een klein oud mannetje en cijfers komt springen. Ze pesten het Kind met onnozele vragen, tot het uitgeput en roerloos neervalt. De kat houdt een serenade voor zijn partner, de witte poes. (miauw duet van bariton en mezzosopraan). Als de avond valt, houdt de tovenarij op.
Akte II
Het Kind gaat in het donker de verwilderde tuin in, waar het ook had huisgehouden onder de planten. Beesten, bomen, vogel insecten, alles maakt geluid. De vederlichte klanken van een waterjuffer Valse américaine, (waar is je vriendje) en het koor van de andere dieren die vragend uitroepen, Rends-la moi!  Het Kind voelt zich eenzaam en ongelukkig, Ils s`aiment, ils m`oublient. Je suis seul. en roept om zijn moeder.
De sfeer wordt dreigender. De dieren keren zich tegen het Kind en dan tegen elkaar. Als het eekhoorntje gewond raakt kan het Kind een goede daad verrichten. Hij verbindt zijn pootje. Hierdoor veranderen de dieren van mening en zien hem als een vriend. Il est bon, l`enfant, il est sage.
In het slotkoor nemen ze sereen en teder afscheid van hem en brengen hem terug naar zijn moeder, die haar kind liefdevol omarmt.  
 
 

(Brussel 25-09-2001 / De Munt / La Monnaie)

ROLAND BOERdirigent
PHILIPPE SIREUILregie / licht
VINCENT LEMAIREdecor
JORGE JARAkleding
RENATO BALSADONAkoor
Bezetting. 
MARIE-BELLE SANDIShet kind (mezzosopraan)
JOHANNA DURASde moeder (alt)
SILVIA TRO SANTAFÉde theepot / libelle (mezzosopraan)
SOPHIE KARTHÄUSERherderin / uil (sopraan)
LAURE DELCAMPEhet vuur (sopraan)
ANNE-CATHERINE GILLETprinses / nachtegaal (sopraan)
ISABELLE EVERARTS DE VELPveehoeder (mezzosopraan)
ISABELLE CALSde witte kat / eekhoorn (mezzosopraan)
XENIA KONSEKherderin / vleermuis (sopraan)
GIOVANNI FURLANETTOde leunstoel / boom (bas)
DIDIER HENRYde zwarte kat / de klok (bariton)
PETER BRONDERde theepot / oude man (tenor)