Alzira

Alzira

Giuseppe Verdi  

Libretto. Salvatore Cammarano, naar het toneelstuk Alzire ou les Américains (1736) van Voltaire.
Lyrische tragedie met proloog in 2 akten. 
Plaats en tijd. Peru, midden 16e eeuw
Première. Napels, (Teatro San Carlo) op 12-08-1845
 

ALVARO (gouverneur van Peru)bas
GUSMANO (zoon en opvolger)bariton
OVANDO (Spaanse officier)tenor
ZAMORO (Peruaans stamhoofd)tenor
ATALIBA (Peruaans stamhoofd)bas
ALZIRA (Ataliba`s dochter)sopraan
ZUMA (haar dienares)mezzosopraan
OTUMBO (Inka krijgsman)tenor
KOOR (officieren,soldaten,Inca`s,dienaressen) 


Inhoud

Alvaro de oude Spaanse gouverneur is gevangen genomen door de inlandse Peruanen. Maar het stamhoofd van de Inca's, de grootmoedige Zamoro, laat hem vrij. Terug in Lima besluit Alvaro af te treden en het gouverneurschap over te dragen aan zijn zoon Gusmano. Gusmano toont zich van zijn nobele kant en geeft het Inca-stamhoofd Ataliba, die zich onderworpen had aan de Spanjaarden zijn vrijheid terug. Maar als blijkt dat de nieuwe gouverneur politieke belangen mengt met persoonlijke, ontstaat er een groot conflict. Gusmano is namelijk verliefd op de Peruaanse Alzira, maar hij is niet de enige.

Ook Zamoro houdt van haar en zij van hem. Gusmano laat Zamoro dus vrij, op voorwaarde dat hij met Alzira mag trouwen. Op het bruiloftsfeest doodt Zamoro, verkleed als Spanjaard Gusmano. Terwijl hij sterft begrijpt Gusmano de grote fout die hij heeft gemaakt. Hij schenkt zijn moordenaar vergiffenis en verenigt Alzira met Zamoro.  
Proloog
(de gevangene)
Eerste toneel.
Uitgestrekte vlakte aan de Rima.
De Peruanen, onderworpen door de Spanjaarden treffen voorbereidingen om hun gevangene, de Spaanse gouverneur Alvaro te doden. Maar dan blijkt dat Zamoro, het doodgewaande Inca-stamhoofd nog leeft. Hij keert terug naar zijn volk en geeft de oude Alvaro zijn vrijheid terug.
Akte I
Eerste toneel.
Een plein in Lima.
De Spaanse soldaten rukken op om nieuwe landerijen te veroveren. Alvaro maakt zijn aftreden bekend ten gunste van zijn zoon Gusmano. Het eerste wat Gusmano doet is het Inca-stamshoofd Ataliba vrij laten. Ataliba, had zich aan de macht van de Spaanse koningen onderworpen. Gusmano is verliefd op zijn beeldschone dochter Alzira. Zij houdt echter van Zamoro.
Tweede toneel.
Alzira's slaapkamer in het gouverneurspaleis.
Alzira wil niet met Gusmano trouwen zelfs niet als Ataliba probeert zijn dochter te overtuigen van het politieke belang van zo`n huwelijk. Zamoro weet toegang te krijgen tot het paleis, waar hij Alzira bezoekt. Zij zweren elkaar trouw maar als Gusmano dit te weten komt veroordeelt de gouverneur zijn rivaal tot de dood en schendt daarmee het vredesverdrag tussen de Spanjaarden en Peruanen.

De oude Alvaro vraagt Zamoro om genade. Deze had hem immers ooit het leven geschonken. Gusmano is echter onverbiddelijk. Maar als de Inca`s in opstand komen en Zamoro's vrijlating eisen, kan Gusmano niets anders doen dan toegeven. Tussen de Spanjaarden en Peruanen zal het een strijd worden van leven en dood.
Akte II
Eerste toneel.
De vestingwallen van Lima.
De Spaanse soldaten vieren de overwinning op de Inca's. Zamoro en Alzira bevinden zich weer onder Gusmano's heerschappij. Gusmano heeft bepaald dat Zamoro zal worden terechtgesteld. Om het leven van haar geliefde te redden offert Alzira zich op. Ze belooft met Gusmano te trouwen.
Tweede toneel.
Een grot in de bergen.
Otumbo de Inca-krijgsman maakt bekent dat Zamoro's is vrijgelaten. Maar als het stamhoofd hoort welke prijs Zamoro voor zijn vrijheid heeft moeten betalen, zweert hij alles te doen om het huwelijk te verhinderen.
Derde toneel.
Een zaal in het gouverneurspaleis.
Terwijl Gusmano met Alzira naar het altaar loopt, wordt hij door een man in een Spaans uniform overmeesterd en gedood. Het is Zamoro. De stervende Gusmano bekent dat hij een grote fout heeft gemaakt. Hij vergeeft zijn moordenaar en verenigt de geliefden.