L'Elisir d'Amore

L`Elisir d`Amore.jpg

Gaetano Donizetti 

(De Liefdesdrank)

(Luik 25-01-2003 / Opéra Royal De Wallonie)
(Mönchengladbach 17-02-2009 / Theater Mönchengladbach)
(Eindhoven 22-05-2011/ Stadsschouwburg)(Opera Zuid)

(Italiaans)
Libretto van Felice Romani, naar Le Philtre van Eugène Scribe.
Opera buffa in 2 aktes.
Plaats en tijd. Klein dorp in Italië (Baskenland) negentiende eeuw.
Première. Milaan, (Teatro della Canobbiana) 12-05-1832. 

ADINA (rijke pachteres)sopraan
NEMORINO (eenvoudige jonge boer)tenor
BELCORE (sergeant van het garnizoen)bariton
DULCAMARA (reizend kwakzalver)bas
GIANNETTA (jonge boerin)sopraan

Inhoud

De verlegen jonge boer Nemorimo, probeert wanhopig om het hart te winnen van de rijke en mooie Adina, die ook het hof wordt gemaakt door de sergeant Belcore. Verliefd en wanhopig koopt Nermorino een liefdesdrank (in werkelijkheid een goede fles Bordeaux) van de kwakzalver Dulcamara. Als Aldina te weten komt dat Nemorimo dienst heeft moeten nemen in het leger om de drank te kunnen betalen, is ze zo ontroert over zijn oprechte liefde, dat ze hem vrijkoopt. Samen worden zij een gelukkig paar.
Akte I
Eerste toneel
Op het gezellige oogstfeest vertelt Nemorimo, een jonge eenvoudige boer, dat hij verliefd is op de mooie rijke Adina. Quanto è bella, quanto è cara. Adina vertelt de dorpsbewoners het oude verhaal van Tristan en Isolde en hoont de werking van de liefdesdrank waarmee Tristan de liefde van Isolde won. Sergeant Belcore maakt Adina op een stormachtige manier het hof, en trekt met feestelijke marsklanken de aandacht. aria Come Paride vezzoso.
Adina is hierdoor zo gevleid en ziet daardoor niet de verlegen toenaderingspogingen van Nemorino. Eindelijk heeft hij de moed om haar zijn liefde te verklaren. Adina vindt hem heel aardig, maar niet om mee te trouwen. duet Chiedi all` aura lusinghiera. Nerimo verlaat haar mistroostig.
Tweede toneel
Op dat moment verschijnt Dulcamara met zijn prachtige koets. De kwakzalver biedt medicijnen aan tegen allerlei kwalen, en voor het liefdesverdriet van Nemorimo heeft hij een uitstekende liefdesdrank. cavatina, Udite, udite, o rustici. Van zijn laatste geld koopt Nemorimo de drank van Dulcamara (een fles Bordeaux) en is hiermee in de wolken. duet Obbligato obbligato. De drank werkt snel. recitatief, Caro elisir! Sei mio! . Adina ziet hoe Nemorino de liefdesdrank opdrinkt, duet Esulti pur la barbara. Aangeschoten door de drank, verliest Nemorimo zijn verlegenheid en gelooft dat de drank zijn werk wel zal doen. Helaas, want Adina voelt zich gepikeerd, en besluit nog dezelfde dag met Belcore te trouwen.
Akte II
Eerste toneel
Voor het huwelijksfeest worden alle voorbereidingen getroffen. Ook Dulcamara is uitgenodigd en uit dankbaarheid zingt hij een duet met de bruid. Io son ricco, e tu sei bella. Het gelukkige paar gaat op weg om het contract te ondertekenen. koor, Cantiamo, facciam brindisi. Nemorino is wanhopig. Om een tweede fles drank te kunnen kopen moet hij dienst nemen in het regiment van Belcore. In het dorp verspreidt zich ondertussen het bericht dat Nemorino een grote som geld heeft geërfd waardoor hij plotseling door alle meisjes wordt begeerd.
Adina, die het contract nog niet heeft ondertekend, hoort van Dulcamare dat Nemorino bij hem een liefdesdrank heeft gekocht, en van zijn bereidheid om daarvoor dienst te nemen in het leger. Ze is zo geroerd door zijn oprechte liefde dat ze hem vrijkoopt. Nerimo beseft dat Adina van hem houdt, Una furtiva lagrima.
Eindelijk bekennen zij elkaar hun liefde. Het gelukkige paar is samen. Dulcamore doet goede zaken met de verkoop van zijn elixers, die niet alleen liefde brengen maar hem ook nog geld opleveren. En zelfs de afgewezen Belcore aanvaardt de situatie en bedenkt op een filosofische manier dat de wereld vol is met mooie meisjes.  


(Luik 25-01-2003 / Opéra Royal De Wallonie)

MARCO BALDERIdirigent
STEFANO VIZIOLIregie
UGO NESPOLOdecor & kleding
FRANCO MERRIlicht
Bezetting 
TATIANA LISNICAdina (sopraan)
ANNE - CATHERINE GILETGianetta (sopraan)
REINALDO MACIASNerimo (tenor)
GEORGE PETEANBelcore (bariton)
OLIVIER GRANDDulcamare (bas)


(Mönchengladbach 17-02-2009 / Theater Mönchengladbach)

KENNETH DURYEAdirigent
MIRA EBERTregie
VALENTINE KOPPENHOFERdecor
CHRISTINE NICODkleding
HEINZ KLAUSkoor
  
Bezetting 
DEBRA HAYSAdina (sopraan)
KAIRSCHAN SCHOLDYBAJEWNerimo (tenor)
MICHAEL KUPFER / TOBIAS SCHARFENBERGERBelcore (bariton)
HAYK DEINYAN / MATTHIAS WIPPICHDulcamare (bas)
NADJA PLATEN / JEANNETTE WERNECKEGianetta (sopraan)

(Eindhoven 22-05-2011/ Stadsschouwburg)(Opera Zuid)