Cosi fan Tutte

Cosi Fan Tutte.jpg

Wolfgang Amadeus Mozart    
 

(Ossia La scuola degli amanti)

(Antwerpen 29-04-1997 / De Vlaamse Opera)

(Eindhoven 20-11-1999 / Stadsschouwburg)

Libretto van Lorenzo da Ponte,
Opera buffa met ouverture in 2 aktes.
Plaats en tijd. Napels, eind 18e eeuw.
Première. Wenen (Burgtheater) op 26-01-1790.  

FIORDILIGIsopraan
DORABELLA (haar zuster)sopraan
DESPINA (kamenier van zussen)sopraan
FERRANDO (verloofde Dorabella)tenor
GUGLIELMO (verloofde Fiordiligi)bas/bariton
DON ALFONSO (oude filosoof)bas/bariton


Inhoud 

Ouverture
Akte I
Guglielmo en Ferrando twee jonge officieren zijn trots op hun verloofdes en overtuigd van hun eeuwige trouw. Hun vriend Alfonso gelooft daar niet in en ze sluiten een weddenschap. De vrouwen worden op de proef gesteld.
Ferrando en Guglielmo doen alsof ze plotseling opgeroepen zijn voor de oorlog. Met pijn nemen ze afscheid van Fiordiligi en Dorabella. Iedereen voelt aan dat wat geweest is, nooit meer terug zal komen. Alfonso betrekt het kamermeisje Despina in het complot maar vertelt haar echter slechts de halve waarheid.

Als de verloofden zijn vertrokken dienen de nieuwe minnaars zich aan. Despina speelt het spel mee omdat ze het een goede leerschool vindt voor haar meesteressen. Vermomd als Albanese Vorsten keren de oude verloofden terug. Zij proberen de dames het hof te maken, maar worden resoluut afgewezen. De vrienden beweren dat de liefde het belangrijkste is in hun leven. Nu zijn de vrouwen in de war, geïrriteerd en ontroerd. De mannen weten dat ze een gevaarlijk spel spelen en willen stoppen. Alfonso dringt er echter op aan om door te gaan met het experiment.
Akte II
Ferrando en Guglielmo proberen om de liefde te winnen van elkaars bruid. Dorabella en Guglielmo voelen wel wat voor elkaar, wat Ferrando wanhopig maakt. Guglielmo is echter trots op Fiordiligi die standvastiger is dan haar zus. Als het experiment voortijdig dreigt te eindigen grijpt Alfonso in.

Fiordiligi houdt van de nieuwkomer maar ook nog steeds van haar oude verloofde. Als zij besluit om zich bij Guglielmo op het slagveld te voegen, om daar met hem te sterven, dreigt de nieuwe minnaar zelfmoord te plegen. Daardoor kan Fiordiligi geen weerstand meer bieden aan zijn liefde. Guglielmo voelt zich zwaar gekrenkt in zijn trots.

Alfonso stelt voor dat de twee onechte paren (de zussen en de vermomde Albanezen) moeten trouwen. De rol van notaris is voor Despina weggelegd. Maar dan komt de waarheid aan het licht. De nieuwe echtgenoten zijn de oude verloofden en nooit meer zal het leven zijn als voorheen. Alfonso heeft zich vergist. Aan het eind blijft iedereen gedesillusioneerd achter. De zussen verzoenen zich weer met hun oorspronkelijke verloofden maar zij zullen verder moeten leven met de gedachte aan wat er zich allemaal heeft afgespeeld.   
 

(Antwerpen 29-04-1997 / De Vlaamse Opera)

LAWRENCE RENESdirigent
GUY JOOSTENregie
JOHANNES LEIACKERdecor
KAREN SEYDTLEkleding
THOMAS ROSCHERlicht
ANDREW WISEkoor
Bezetting 
VERONIQUE GENSFiordiligi (sopraan)
GRACIELA ARAYADorabella (sopraan)
GABRIELE ROSSMANITHDespina (sopraan)
IAIN PATONFerrando (tenor)
URBAN MALMBERGGuglielmo (bas / bariton)
KNUT SKRAMDon Alfonzo (bas / bariton)


(Eindhoven 20-11-1999 / Stadsschouwburg / Opera Zuid)

URI MAYERdirigent
MIKE ASHMANregie
BERNHARD GULSHAWdecor & kleding
JOHN BISHOPlicht

Orkest. Het Brabants orkest. Koor.   Het Zuidelijk Theaterkoor.  

Bezetting 
GERALDINE MCGREEVYFiordiligi (sopraan)
MONIQUE SCHOLTENDorabella (sopraan)
MACHTELD BAUMANSDespina (sopraan)
YVES SAELENSFerrando (tenor)
MARCEL BOONEGuglielmo (bas / bariton)
LIEUWE VISSERDon Alfonzo (bas / bariton)