Paton - Iain Paton

Iain Paton p

tenor 

Iain Paton behaalde zijn diploma zang aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama bij Neilson Taylor.
Tijdens het Glyndebourne Festival en de Glyndebourne Festival Touring Opera was hij te zien in Capriccio (*R. Strauss), in Death in Venice (*Britten), en in Le Nozze di Figaro. Hij was Novice in Billy Budd bij de Schotse Opera, en later in hetzelfde huis zong hij de rol van Pedrillo in Die Entführung aus dem Serail, Janek in De zaak Makropoulos, Vanya in Katja Kabanova, Herder in Tristan und Isolde en Tamino in Die Zauberflöte.

Ook zong hij datzelfde jaar Eurimachos tijdens de opname van Dallapiccola's Ulisse o.l.v. Sir Andrew Davis.
In 1995 trad hij op in  King Arthur (*Purcell) met Les Arts Florissants onder de leiding van William Christie in Covent Garden, in Châtelet en in New York. Weer met dit ensemble was hij te horen als Pedrillo in Die Entführung aus dem Serail te Straatsburg, (producties die ook op CD werden gezet).

Met de rol van Vasek in Die Verkaufte Braut stond hij op de buhne van Opera North, en de titelrol in The Rake's Progress zong hij in Dublin. Zijn eerste optreden in de Opéra Bastille te Parijs was tijdens een reeks voorstellingen van Les Indes galantes met Les Arts Florissants o.l.v. William Christie.

Recente vertolkingen waren o.a. de titelrol van The Rake's Progress in Berlijn, Lensky in Eugen Onegin in Opera North, en de titelrol in Albert Herring eveneens in Opera North. Hij stond in de Royal Albert Hall te Londen, en hij maakte een concertreis in het Verre Oosten met les Arts Florissants, en Wiliam Christie.
Eerder zong hij in de Vlaamse Opera de rol van Adonis in Dido and Aeneas, waarna hij terug keerde om de rol van Ferrando in Così fan tutte op zich te nemen.

Ook in Das klagende Lied (*Mahler) zong hij de tenorpartij.  

*  Cosi fan Tutte (*Mozart)(Antwerpen 29-04-1997 / De Vlaamse Opera)(Ferrando)(tenor)  

*  Il Barbiere di Siviglia (*Rossini)(Gent 14-06-2005 / Vlaamse opera)(Graaf Almaviva)(tenor)