Poort - Henk Poort

Henk Poort p

bariton

Henk Poort is gerboren in Amsterdam (1956). Voor zijn muzikale opleiding ging hij in deze stad naar het Sweelinck conservatorium, en al tijdens zijn studie won hij het eerste Cristina Deutekom Concours en kreeg zo grote bekendheid. Na deze studie (1988) kwam hij bij de Italiaanse coach Etorre Campogagliani en nam hij  lessen bij de Nederlandse zangpedagoge Margreet Honig.

Hij zong in meerdere operahuizen in Europa, en bouwde zo een breed repertoire op. In Ulm en Krefeld was hij te bewonderen in vele rollen van Verdi, zoals Macbeth, Rigoletto, Nabucco en als Germont in La Traviata. Hij zong als Escamillo in Carmen, André Thorel in Thérese (*Massenet), de titelrol in Eugen Onegin en in Guillaume Tell (*Rossini).

In de operette`s die hij zong kreeg hij de kans om ook zijn acteertalent te ontwikkelen. In 1990 kwam hij terug naar Nederland, om de rol van Jean Valjean in Les Misérables te vertolken. Vanaf dat moment heeft zijn carrière als musicalster zich ontwikkeld.

Zijn grootste bekendheid kreeg hij met de titelrol in The Phantom of the Opera. Daarna vierde hij triomfen als de melkboer Tevje in de nieuwe Anatevka - productie van Joop van den Ende. Zijn populariteit steeg, waardoor hij ook werd uitgenodigd om hoofdrollen te spelen in verschillende Europese hoofdsteden. Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf). 

Ook als acteur wordt Henk Poort regelmatig gevraagd. Zo speelde hij in diverse televisieseries (o.a. 'Russen') en de speelfilm ' Nachtrit ' (2006) en Kicks (2006).
 

*  Rigoletto (*Verdi)(Düsseldorf 25-09-1993 / Deutsche Oper am Rhein)(Rigoletto)(bariton)

Website www.henkpoort.nl