Pampuch - Helmut Pampuch

Helmut Pampuch

tenor 

Helmut Pampuch * 30-01-1940 in Upper Silesie (deels Duits en Pools gebied)
                            † 20-03-2008 na een langdurige ziekte.

Deze Duitse operazanger kreeg zijn zangopleiding aan het Nurenberg Conservatory van Willy Domgraf-Faßbaender. Met zijn eerste optredens stond hij op de buhne van Braunschweig, Saarbrücken en Wiesbaden. Hij was vooral bekend als buffo tenor. In 1978 werd hij lid van het ensemble van de Bayreuther Festspiele, en onderhield er jarenlang nauwe contacten. Vooral met zijn toneelspel werd hij internationaal bekent.

Vervolgens kwam hij bij de Deutsche Oper am Rhein Düsseldor en behoorde daar van 1973 tot 2005 tot het ensemble. Misschien is hij wel het meest bekend door zijn rol als Mime in Der ring des Nibelungen (*Wagner) die hij in veel operahuizen ten tonele bracht.

Als gast trad hij op in de Met in New York, aan de Staatsoper München, aan de Mailänder Scala en in San Francisco. Aan de Deutsche Oper am Rhein was deze spel- en karakter-tenor o.a. te zien als Dr. Blind in Die Fledermaus, Heks in Hänsel und Gretel, Monostatos in Die Zauberflöte, Peter Iwanow in Zar und Zimmermann en als Hauk-Schendorf in De Zaak Makropulos (*Janáček).  Pampuch heeft ook meegewerkt aan meerdere CD- en DVD opnamen.
 

*  Tannhäuser (*Wagner)(Düsseldorf 28-05-1995 / Deutsche Oper am Rhein)(Heinrich der Schreiber)(tenor)  

*  Der Fliegende Hollander (*Wagner)(Düsseldorf 28-02-1996 / Deutsche Oper am Rhein)(de stuurman)(tenor)  

*  Zar und Zimmermann (*Lortzing)(Düsseldorf 15-12-1999 / Deutsche oper am Rhein)(Peter Iwanov)(tenor)  

*  Eugen Onegin (*Tsjaikovski)(Düsseldorf 21-12-2004 / Oper am Rhein)(Monsieur Triquet)(tenor)